Doar rudele atestă decesele din străinătate. „Mituitorul” generalului Fătuloiu a scăpat de pușcărie după ce a fost declarat mort de către familie

Doar rudele atestă decesele din străinătate. „Mituitorul” generalului Fătuloiu a scăpat de pușcărie după ce a fost declarat mort de către familie

Autoritățile nu fac testarea ADN ca să elimine orice dubiu în urma deceselor în străinătate ale afaceriștilor condamnați sau cercetați cu legea

Dat în urmărire generală internațională pentru a fi trimis șase ani în pușcărie, după condamnarea în dosarul „Mită la MAI”, Cătălin Chelu a fost declarat mort, pe 8 decembrie, doar în baza unei declarații date de fratele și mama sa, Doina Rîmar. Milionarul a ajuns celebru după ce a încercat, în 2010, să-l mituiască de generalul Dan Fătuloiu cu un milion de euro în sediul Ministerului de Interne. Șpaga consta în automobile BMW, case și bani.

După moartea lui, Ministerul de Externe (MAE) și Poliția Română nu au avut curiozitatea de a cere o testare ADN pentru a avea confirmarea că trupul decedatului din Spitalul din Amman (Iordania), „The Speciality Hospital”, este al afaceristului român.

FOTO: Cătălin Chelu și Ala Precopenco, ultima parteneră de viață a afaceristului, alături de cei trei copii ai cuplului FOTO: FACEBOOK

În lipsa acestei confirmări fără tăgadă, adversarii și foști apropiați nu exclud scenariul ca afaceristul să-și fi înscenat decesul pentru a scăpa de pușcărie. „Așa cum l-am cunoscut eu pe Chelu, acesta ar apela fără ezitare la o înscenare a propriului deces pentru a nu merge la închisoare. Ar face orice ca să iasă basma curată”, ne-a declarat directorul unei firme falimentate de Chelu.

Ușor de murit

Oficial, decesul lui Cătălin Chelu a avut loc la data de 8 decembrie 2014, ora locală 3,00 la spitalul din Iordania amintit anterior. Ministerul de Externe (MAE), prin Ambasada din Amman, a fost instituția statului român care a constatat decesul.

„Misiunea diplomatică a fost notificată atât de către spitalul care a confirmat decesul, cât şi de MAE iordanian”, neau precizat reprezentanții ministerului. Co n fo r m medicilor de la „The Speciality Hospital”, cauza morții a fost existența unor grave probleme cardiace, de care Chelu suferea de mai mult timp, combinate cu alte afecțiuni.

A urmat recunoașterea corpului care s-a făcut simplu: întâmplă tor Chelu avea actele de identitate la el. „Identificarea s-a realizat de către unitatea spitalicească, inclusiv în baza documentelor de identitate pe care acesta le deținea asupra sa”, ne-au mai precizat reprezentanții ministerului.

A urmat confirmarea decesului și asta s-a făcut, pentru un urmărit internațional, doar în baza mărturiei mamei lui Chelu că persoana decedată este fiul său. „De asemenea, la spital s-a prezentat un aparținător al defunctului”, au mai precizat sursele MAE.

Doina Râmar nu a răspuns la întrebările trimise de EVZ legate de evenimentele din Iordania. După confirmare, sicriul a fost sigilat și trimis în țară.

Mama, asociată în afaceri cu fiul

Averea omului de afaceri gălățean a fost estimată până la 50 de milioane de euro. Cert este că a fost unul dintre cei mai puternici investitori la bursa autohtonă. Metodele sale de afaceri au fost de multe ori la limita legii, Chelu încercând să-l copieze pe Sorin Ovidiu Vântu, al cărui „elev” a fost. Doina Rîmar, mama sa, a fost unul dintre partnerii tradiționali ai lui Chelu în firmele pe care le înființa. Cei doi au fost asociați și în Cony-Sat, una dintre primele afaceri din Galați ale afaceristului.

Poliția nu a făcut testele, Ambasada a identificat decedatul

Odată ajuns în țară, reprezentanții Poliției nu au mai făcut identificarea ADN pentru a verifica dacă trupul este cu adevărat al celui care era un fugar de aproape trei luni. În septembrie 2014, Chelu a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare de Curtea de Apel București.

FOTO: Chelu a fost înmormântat la Craiova, alături de tatăl său, așa cum a fost dorinața afaceristului FOTO: FACEBOOK

Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) din Galați, Chelu având domiciliu în orașul de la Dunăre, ne-a transmis că nu a mai cerut verificarea ADN pentru că decesul a fost „constatat de personalul cu atribuții pe linie consulară din cadrul Ambasadei Române de la Amman care a făcut identificarea cadavrului”, ni s-a transmis de la IJP.

Polițiștii ne-au mai precizat și în ce situații se face analiza biologică. „Poliția Română este abilitată să dispună efectuarea analizei ADN, în cazul în care persoanelor decedate în străinătate, doar când nu au fost identificate și au fost epuizate toate celelalte mijloace de identificare. În situația de fapt nu s-a impus această procedură întrucât persoana decedată a fost identificată atât de lucrătorii Ambasadei Române la Amman, cât și de rudele acestuia aflate în Iordania”.

„Era un om în stare de orice”

Stângăciile autorităților, care nu au făcut testele ADN, au dus la apariția îndoielilor asupra morții lui Cătălin Chelu. „Mai mult, astfel de slăbiciuni pot da idei fugarilor cu bani să scape prin decese montate de eventualele pedepse”, este de părere un specialist în domeniul penal care nu a dorit să fie citat. În cazul lui Chelu, neîncrederea dușmanilor că acesta chiar a murit pleacă și de la:

1. Petrică Munteanu, un fost adversar din afaceri, l-a caracterizat pe afacerist ca un om care era în stare de orice pentru a scăpa nepedepsit.

2. Chelu era un fugar și încerca deja să evite pușcăria. Se afla în Iordania, stat care nu are tratat de extrădare cu România.

3. Avea bani pentru a-și înscena decesul.

Lipsa testărilor ADN poate da milionarilor o nouă cale de a scăpa de pedepse

4.Mama sa, Doina Rîmar, a postat fotografii din Iordania și după data decesului fiului său. Reamintim că aceasta nu a răspuns la solicitările EVZ legate de decesul fiului.

5. Unul dintre copiii lui Chelu a fost pozat cu o foaie în mâini pe care scrie „Tati”.

6. Jurnalistul gălățean Iulian Grosu, de la antidotul.ro, a scris pe site-ul sus-amintit, după ce a fost la capela unde a fost depus sicriul cu corpul lui Chelu, că nu este convins că acolo se află afaceristul fugar.

Și Patriciu, cel mai bogat român, a murit tot în străinătate

Nu doar Cătălin Chelu a murit în afara României. Dinu Patriciu, considerat cel mai bogat român în anii 2010-2011, a decedat, anul trecut, într-un spital din Londra, Marea Britanie.

FOTO: Dinu Patriciu

„Dinu Patriciu, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți intreprinzători și oameni de afaceri din România ultimilor 25 de ani, s-a stins din viață într-o clinică londoneză. La 3 august împlinise 64 de ani. Dinu Patriciu a murit inconjurat de membrii familiei, în urma unei infectii pulmonare, pentru care fusese spitalizat in ultimele zile. Dumnezeu să-l ierte!”, a fost comunicatul transmis de familie cu ocazia decesului.

FOTO: Sicriul a stat închis la înmormântarea lui Patriciu

Patriciu, probleme cu legea

Reprezentanții spitalului londonez nu au dorit să facă precizări în legătură cu decesul lui Dinu Patriciu. Îl aveau în grijă de cel puțin doi ani, timp în care omul de afaceri și-a făcut nenumărate investigații medicale pentru că a avut și o gravă afecțiune hepatică.

Dinu Patriciu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu peste câteva zile, dar capacul sicriului nu a fost deschis publicului. Afaceristul era trimis în judecată în Dosarul Rompetrol. Peste două luni, judecătorii Curții de Apel București au dat inculpaților condamnări pe linie în acest dosar. În acest dosar, Sorin Roșca Stănescu a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare

Procurorii au cerut 20 de ani

În cursul procesului, procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru Dinu Patriciu, pentru mai multe infracțiuni, printre care delapidare, spălare de bani și manipularea pieței de capital.

Căutat de procurori, s-a sinucis în avion

Milionarul Costel Comana (foto) s-a sinucis în februarie, anul acesta, în avion. Cetățeanul român a fost găsit mort în toaleta unui avion care zbura din Bogota, Columbia, spre San Jose, Costa Rica. Acesta nu a lăsat bilet prin care să-și explice gestul, însă de câteva zile procuroriii DNA începuseră o anchetă care-l viza. Regiotrans, firma sa din Brașov, era implicată într-un dosar de corupție la DNA, în care mai mulți oficiali ai CFR sunt acuzați că au luat mită pentru a favoriza firma respectivă în operarea și obținerea de subvenții pentru rute feroviare cedate de CFR pentru că ar fi fost neprofitabile.