Înainte de cea de-a doua semifinală a Eurovisionului, care a avut loc aseară, au apărut primele tensiuni la Moscova, între reprezentanţii Olandei, autorităţile ruse şi organizatorii concursului.
Mărul discordiei a fost parada gay programată pentru sâmbăta aceasta în Moscova. Potrivit presei olandeze, Gordon Heuckeroth , unul dintre soliştii trupei The Toppers, care a reprezentat Olanda în semifinala Eurovision, a declarat înaintea concursului că în cazul în care autorităţile moscovite vor interzice Slavic Pride, a cărei desfăşurare a fost programată cu mult timp în urmă pentru ziua de sâmbătă, el va părăsi concursul.
„Dacă oameni ca mine sunt discrimnaţi în acest fel, nu pot aştepta nimic de la Rusia şi voi lua primul avion spre casă“, spune Gordon, citat de „Telegraph“. Şi situl rusesc gayrussia.ru anunţase ieri că a luat legătura atât cu interpretul olandez, cât şi cu ministrul olandez al învăţămantului, care s-a declarat solidar cu atitudinea lui Gordon. Potrivit organizaţiei ruseşti, în Olanda ar avea loc o dezbatere la nivel parlamentar în care se decide asupra unui boicot la nivel naţional, în urma căruia televiziunea olandeză ar putea decide să nu mai transmită concursul. Ceea ce ar fi o catastrofă medie pentru European Broadcasting Union, deorece Televiziunea Olandeză este una dintre cele mai puternice instituţii de gen din cadrul federaţiei televiziunilor europene (EBU).
Patricia Kaas, chemată la „arbitraj”
Protestele şi ameninţările cu boicotul, care denunţă atitudinea homofobă a autorităţilor moscovite, se sprijină pe însuşi statutul Eurovisionului, care se consideră a fi o manifestare menită să promoveze toleranţa şi buna înţelegere pe continent. Şi presa germană scrie că, dacă reprezentantul lor, Oscar Loya, el însuşi homosexual, ar câştiga concursul, aceasta nu ar fi numai o satisfacţie pentru Germania, ci şi una pentru minorităţile sexuale din Rusia.
Jurnaliştii prezenţi la Moscova au întrebat-o pe Patricia Kaas, care se bucură de un număr mare de fani în Europa de Est, care este atitudinea sa vizavi de Slavic Parade. Acesta a răspuns că, deşi nu este în temă cu problematica legată de paradă, este de părere „că fiecăruia trebuie să-i fie permis să trăiască aşa cum vrea“:Presiunea din vest dă mici rezultate.
Iniţial Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a anunţat că nu va permite fanilor de orientare gay să participe la Eurovision. A renunţat, însă, la această „iniţiativă“ după ce Moscova a fost ameninţată cu un boicot general al concursului. Ce se va întâmpla sâmbătă, rămâne de văzut. Ţinând cont că Eurovision este pentru statul rus o oportunitate de a-şi demonstrea discutabila democraţie în faţa fanilor din 42 de ţări, a celor peste 2000 de jurnalişti, precum şi a celor peste o sută de milioane de telespectatori din faţa micilor ecrane din întreaga lume, s-ar putea să nu se ajungă la nici un incident major.
În paralel cu subiectul paradei gay care a stârnit oarecare vâlvă la Moscova, presa rusă anunţa, ieri, că forţele speciale de securitate din Rusia au descoperit în interiorul stadionul „Olympiyski Indoor Arena”, din Moscova, un pachet care conţinea şase gloanţe de calibrul 9 mm. Autoriăţile ruse cred că muniţia urma să fie folosită într-un atac împotriva unuia dintre concurenţi, însă nu au oferit mai multe detalii.
Elena Gheorghe şi adversarii de la Moscova, într-o emisiune specială
În timp ce reprezentanţii unora dintre ţările participante la Eurovision dezbat problematica paradei gay, postul de televiziune, Channel One, care se ocupă, în acest an, de organizarea concursului, pregăteşte o emisiune specială cu toţi cei 25 de participanţi la marea finală. Emisiunea, care va începe de la ora 23.00 (ora Moscovei), va fi transmisă live din studiourile centrului rus tv Ostankino şi va dura două ore.
Printre cele 25 de ţări invitate, se va afla şi reprezentanta României, care va veni însoţită de un grup de susţinători. Elena intră, mâine, cu numărul 22, în finala concursului de la Moscova.
Competiţia va fi transmisă, în direct, începând cu ora 22.00, de posturile de televiziune TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional. În finală vor putea vota toate cele 42 de ţări participante la Eurovision, spre deosebire de semifinale, unde au putut acorda voturi doar ţările care au concurat în semifinala respectivă. Telespectatorii pot vota abia după ce toate cele 25 de ţări îşi vor fi încheiat reprezentaţia. Votul se poate face fie printr-un apel telefonic, fie printr-un sms la numerele alocate de fiecare televiziune pieselor participante. După încheierea televotingului, fiecare ţară acordă celorlalte concurente de la 12 până la 1 punct.
La fel se procedează şi în cazul juriului de specialitate, care există în toate cele 42 de ţări. Punctajul obţinut de fiecare ţară va însuma un total de 50% din televoting şi 50% din partea juriului.
Ţara cu cel mai mare număr de puncte este desemnată câştigătoare.