Elevii, faţă cu greva: „Ni s-a spus să ne uităm la TV”

Elevii, faţă cu greva: „Ni s-a spus să ne uităm la TV”

Pentru a afla dacă au teză a doua zi, elevii de gimnaziu au stat, luni, cu ochii pe televizoare.

Elevii sunt tot mai derutaţi de urmările disputei dintre dascăli şi guvernanţi, pe tema salariilor. Luni dimineaţă ştiau că a doua zi profesorii vor intra în grevă, iar pe seară au aflat, de la TV, că vor veni totuşi la ore, însă teza la română se amână. În acelaşi timp, sindicaliştii au anunţat că se întâlnesc din nou azi, pentru a decide dacă vor semna un acord cu reprezentanţii guvernului, acord care ar duce, de altfel, şi la anularea protestelor. „Am crezut că e o glumă”

„Îmi pare rău că nu am dat teză, pentru că am învăţat. Era mai bine să dăm la începutul săptămânii, joi (mâine) o să fim obosiţi. În loc să învăţăm, noi a trebuit să ne uităm la televizor. Mama era speriată că se face grevă şi o să se îngheţe anul”, spune, cu seriozitate de om mare, Cristian, elev în clasa a VII-a la Şcoala nr. 30 „Grigore Ghica Voievod” din Capitală.

„Dacă dădeam acuma, scăpam”, îl aprobă colegii. La clasa a VIII-a, elevii sunt mai relaxaţi, dar tot nu s-au împăcat cu ideea că s-a amânat teza. „Noi am învăţat ca şi cum s-ar da astăzi. Am înţeles însă din ce-am văzut la televizor că e posibil ca nici joi să nu dăm teza. Eu i-am explicat mamei că nu e vina profesorilor pentru situaţia asta, dar ea a spus că, dacă nu putem intra la liceu, e în stare să iasă în stradă”, spune Dan. Chiar dacă vrea să-i înţeleagă pe profesori, I oana, elevă tot în clasa a VIII-a, se arată şi ea afectată de amânarea tezei unice. „Nu e bine că au vrut să facă grevă când dăm noi tezele. Adică, se folosesc cumva de noi. Trebuie să se gândească mai bine că tezele ne ajută să intrăm la liceu. E vorba despre viitorul nostru”, spune fata care şi-a sacrificat pauza ca să-şi facă temele la alte obiecte.

„Noi i-am pus să înveţe ca şi cum ar fi dat teza marţi. Unora dintre ei le-a prins bine această amânare, dar majoritatea erau pregătiţi”, a explicat directorul şcolii, Iulia Mortu. „Va fi grevă până la urmă? Că n-am înţeles prea bine, că cică s-ar putea să mai facă încă grevă”, întreabă nedumerită şi cu o urmă de speranţă Cristina, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Cu nasul într-un caiet de matematică, eleva nu ştie prea multe despre problemele profesorilor. „Ni s-a spus să ne uităm la televizor şi dacă vedem că se amână greva, atunci să venim la şcoală”, spune fata. Program normal de şcoală În părculeţul din faţa Şcolii Ge nerale nr. 56 „Jose Marti” e gălăgie. Copiii din clasele mici se dau în leagăne şi aleargă în voie, sub privirea bunicilor sau ale părinţilor care le păzesc ghiozdanele şi se o dihnesc pe bănci. „Am o fetiţă în clasa a II-a şi mi-a zis: «M-aş fi bucurat dacă era grevă azi (ieri - n.r.), că nu mai făceam religia. Acuma, dacă fac grevă joi, nu mai fac engleza şi mie îmi place engleza». Oricum, la cei mici e mai uşor să recuperezi orele”, a explicat Maria Popa preferinţa copilului ei. Le dă dreptate profesorilor, dar îi înţelege şi pe părinţii care au copii de clasa a VII-a şi a VIII-a. Elevii au aflat de la televizor că trebuiau să vină ieri la şcoală, deoarece liderii sindicali şi ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, au ajuns la un consens abia luni după-amiază, când şcolile erau închise şi nimeni nu-i mai putea anunţa oficial pe copii să vină la ore.   „Au existat câteva cazuri izolate de copii care n-au venit la şcoală, dar nu trebuie să generalizăm. Activitatea şcolară s-a desfăşurat normal în proporţie de 90%”, a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu. Majoritatea şcolilor din ţară şi-au desfăşurat programul ca într-o zi normală.

ACORD DE GREVĂ

Soarta copiilor, decisă printr-o semnătură Sindicaliştii se întâlnesc astăzi, de la ora 12.00, la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din În vă ţă mânt, ca să semneze acordul pe care l-au dezbătut în ultimele două zile. Dacă ministrul economiei, Gheorghe Pogea, cel al muncii, Marian Sârbu, cel al educaţiei, Ecaterina Andronescu şi premierul Emil Boc vor semna actul prin care se angajează, printre altele, să nu facă disponibilizări în rândul profesorilor, să nu-i dea afară pe directorii de şcoli şi să nu le micşoreze veniturile, atunci profesorii renunţă la proteste şi, implicit, la boicotarea tezelor unice. În caz contrar, dascălii vor continua protestele.

În discuţiile cu ministrul educaţiei, liderii sindicali din educaţie au mai obţinut promisiunea că mărirea lefurilor va fi introdusă în legea unică de salarizare şi funcţiile din educaţie vor avea o poziţie pe grila de salarizare care să corespundă impor tanţei acestora. „Un profesor universitar trebuie să fie la nivelul unui general din armată sau a celei mai înalte funcţii din magistratură”, a explicat Andronescu.

Ne puteți urmări și pe Google News