Expulzarea a doi diplomaţi ruşi, pentru spionaj, şi exerciţiile militare aliate din Georgia ameninţă relaţiile abia restabilite.
Moscova a avertizat ieri NATO că expulzarea de la Bruxelles a doi diplomaţi ruşi, în legătură cu un recent caz de spionaj, e un act de „provocare brutală” care va primi un răspuns dur, potrivit Reuters. Problema expulzărilor s-a adăugat celei provocată de iminentele exerciţii militare ale NATO în Georgia, care irită Rusia.
În semn de răspuns, Moscova a preluat ieri controlul asupra graniţelor regiunilor separatiste georgiene, fiind acuzată de NATO că a încălcat tratatul de pace semnat anul trecut, după războiul din Georgia. Noile tensiuni vin la numai o zi după ce Rusia şi NATO au reluat, în mod formal, la nivel de ambasadori, relaţiile întrerupte timp de opt luni din cauza conflictului armat din vara trecută.
Fiul ambasadorului la UE, expulzat Expulzarea celor doi diplomaţi ruşi, suspectaţi că ar fi fost agenţi sub acoperire, a fost confirmată ieri de oficialii NATO. Aceştia au declarat Reuters, sub protecţia anonimatului, că expulzările au legătură cu dosarul estonianului Herman Simm, condamnat în februarie pentru că ar fi vândut Moscovei secrete NATO. „Financial Times” a subliniat totuşi că cei doi nu sunt implicaţi în mod direct în scandalul propriu-zis. Expulzarea lor ar fi venit de fapt în semn de răspuns la scandalul spionului esto nian, care a afectat serios securitatea Alianţei, au precizat surse NATO pentru publicaţia britanică.
Diplomaţii ruşi vizaţi sunt un consilier politic şi fiul ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov. Într-o declaraţie de presă, ieri-seară, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a avertizat că răspunsul Moscovei la această afacere nu se va lăsa aşteptat. În prealabil, Ministerul rus de Externe a precizat că expulzarea diplomaţilor contrazice declaraţiile liderilor NATO privind disponibilitatea de a normaliza relaţiile cu Rusia. Exerciţii cu potenţial exploziv
Relaţiile NATO-Rusia, proaspăt restabilite miercuri, după opt luni de îngheţ diplomatic provocat de războiul din Georgia, erau deja încercate de exerciţiile militare ale NATO care vor începe în mai în republica caucaziană. După ce şi-a manifestat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de desfăşurarea acestor exerciţii, Rusia a trecut, ieri, şi la fapte. Într-o ceremonie oficială, preşedintele Dmitri Medvedev şi liderii Abhaziei şi Osetiei de Sud au parafat un pact care transferă în mod oficial Moscovei controlul asupra graniţelor regiunilor separatiste georgiene.
Răspunsul NATO a venit în scurt timp. „Este o încălcare clară a acordurilor din 12 august şi 8 septembrie negociate de UE şi nu este în interesul păcii şi securităţii din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, cu o referire la acordul negociat după războiul din Georgia de Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy.