Comisia ONU pentru Prevenirea Criminalităţii, prezidată de România

Comisia ONU pentru Prevenirea Criminalităţii, prezidată de România

Ţara noastră a prezidat, în perioada 16 – 24 aprilie 2009, cea de-a 18-a sesiune a Comisiei ONU pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală, preşedinţia fiind exercitată de fostul co-agent al României în procesul de la Haga, Cosmin Dinescu, anunţă MAE.

Potrivit comunicatului remis de Minister, mandatul de preşedinte este deţinut de România până la finalul celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei, respectiv în prima parte a anului 2010.

Cu ocazia sesiunii Comisiei, care a reunit reprezentanţii celor 40 de state membre, dar şi ai ţărilor observatoare ale Comisiei, au fost dezbătute o serie de teme printre care:

  • frauda economică şi infracţiunile privind identitatea;
  • reforma penală şi reducerea suprapopulării închisorilor, în special furnizarea de asistenţă tehnică în cadrul sistemelor judiciare penale;
  • tendinţe la nivel mondial privind criminalitatea şi măsurile întreprinse (ratificarea şi aplicarea Convenţiei ONU privind criminalitatea organizată transfrontalieră, Convenţiei ONU privind corupţia);
  • pregătirea celui de-al 12-lea Congres al ONU pentru prevenirea criminalităţii şi justiţie penală care se va desfăşura în Brazilia în 2010.

Statele membre ale Comisiei au adoptat şi zece rezoluţii, precizează MAE, potrivit căruia acestea se referă la cooperarea internaţională în prevenirea, investigarea, urmărirea penală şi sancţionarea fraudelor economice şi infracţiunile privind identitatea, regulile specifice privind tratamentul femeilor în detenţie, rolul şi supravegherea serviciilor private de securitate.

Comisia ONU pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală a fost creată în 1992 în vederea consolidării activităţii Naţiunilor Unite în aceste domenii. România a fost aleasă membră a Comisiei ONU la 1 ianuarie 2009, pentru un mandat de 3 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News