UE, uluită de vizele lui Voronin pentru România

UE, uluită de vizele lui Voronin pentru România

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a afirmat ieri că UE este „uluită” de decizia Chişinăului de a introduce vize pentru cetăţenii români şi că va analiza această „situaţie inacceptabilă” cu oficialii moldoveni pe 30 aprilie.

Rehn, în numele Comisiei, şi ministrul ceh Petr Necas, în numele Consiliului UE, au criticat încălcarea drepturilor omului după protestele antiguvernamentale de la Chişinău, iar comisarul pentru extindere a cerut ca persoanele vinovate pentru abuzuri să fie aduse în instanţă.   Intervenţiile au avut loc în plenul Parlamentului UE, unde au fost invitaţi şi cei trei lideri ai partidelor de opoziţie din Moldova, Dorin Chirtoacă, Vladimir Filat şi Serafim Urechean. Alături de ei a vorbit şi liderul liberalilor europeni, Graham Watson, care a condamnat guvernul de la Chişinău, dar a apreciat că anunţul lui Traian Băsescu privind simplificarea procedurilor pentru acordarea cetăţeniei române moldovenilor „a sporit tensiunile”.

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, şi-a exprimat ieri spijinul pentru trimiterea unei misiuni de anchetă a UE în Republica Moldova, menţionând totodată că problema va fi discutată luni, la reuniunea miniştrilor de externe ai UE. Până atunci, guvernul moldovean a anunţat că îl aşteaptă, azi, la Chişinău, pe înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana.

Ne puteți urmări și pe Google News