Stonehenge made in Timişoara

Stonehenge made in Timişoara

Primăria Timişoara cheltuie jumătate de milion de euro pentru a amenaja o replică a ansamblului megalitic Stonehenge din Marea Britanie.

În cel mai nou parc din Timişoara, autorităţile locale au decis amplasarea propriului monument de la Stonehenge, în ideea că acesta va atrage turiştii şi amatorii de legende. Replica nu este o copie fidelă a controversatului ansamblu britanic, ci un ”teatru de  formă circulară, cu 13 bănci şi 13 colonade din piatră nefasonată, semănând cu Stonehenge”, după cum se arată în proiectul municipalităţii.

Parcul Uzinei, locaţia monumentului – copie, este amenajat pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi pe malul canalului Bega, între Uzina de Apă şi Podul Mihai Viteazu. 

Piatră importată din Grecia

Dacă în Anglia ansamblul megalitic are un diametru de 33 de metri şi menhiri înalţi de şase, în Timişoara bolovanii care formază cercul sunt înalţi de doi metri şi au fost aduşi, pe comandă, din Grecia.

”Materialele pe care le-am prevăzut prin proiect nu au putut fi obţinute în România, multe din carierele din ţara noastră nefiind accesibile, aşa că nu am putut să aducem bazaltul din Apuseni şi, atunci, cel care execută lucrarea a adus aceste pietre metamorfice din Grecia. Piatra are reflexe interesante, sunt 11 bucăţi mai mari, cinci mai mici şi 30 de bucăţele care vor fi folosite pentru soclu”, explică şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei, Vasile Ciupa.

Noaptea bolovanii vor fi luminaţi cu spoturi, iar copiii din zonă vor putea să se joace într-un mic bazin cu apă. Lucrările sunt executate de Garden Center Grup SRL din Bucureşti, firmă care a promis la licitaţia pe care a câştigat-o că finalizează parcul în 30 de zile. Deşi lucrările au fost demarate în noiembrie 2008, Parcul Uzinei va fi inaugurat abia luna viitoare.  Ansamblul şi parcul de meditaţie aferent costă bugetul local aproximativ 500.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News