100 de grefieri şi arhivari de la Tribunalul Dâmboviţa şi de la judecătoriile din judeţ au protestat în această dimineaţă pe scările instituţiei, din cauză că nu au primit o serie de sporuri restante.
”Ministerul Justiţiei nu recunoaşte drepturile salariale obţinute de noi prin hotărâre judecatorească cu titlu executoriu. Ei spun că nu se justifică sporul neuropsihic, iar protestul nostru reclamă faptul că ni se refuză un drept câştigat. Asigurăm procesele cu arestaţi şi prelungirile de mandat, iar protestul va dura până la prânz”, spune Cristian Pârvan, preşedintele Sindicatului Liber ”Grefierul” Dâmboviţa.
Protest spontan la Hunedoara
Şi grefierii Tribunalului Hunedoara au ieşit în acestă dimineaţă în faţa sediului instituţiei.
”Protestul este unul spontan. Pe 13 aprilie se va organiza o pichetare a sediului Mninisterului Justiţiei şi în funcţie de rezultatele acelei acţiuni vom vedea dacă vom continua sau nu conflictul de muncă. În judeţul Hunedoara peste 100 de membri ai personalului auxiliar din tribunal şi judecătorii au de primit sume restante, cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lei. Banii nu s-au plătit şi, mai mult, noul proiect de salarizare a acestei categorii de personal ne va lăsa pe toţi cu salariile nemajorate”, explică reprezentanta grefierilor hunedoreni, Mariana Costăchescu.
S-au judecat doar urgenţele
Peste 50 de grefieri au ieşit azi, între orele 10.00 şi 11.00, în curtea Tribunalului şi Judecătoriei Braşov, în a doua zi de Proteste. „Momentan protestăm în mod spontan, însă urmează ca la nivelul federaţiei să se facă demersurile pentru declanşarea grevei generale. Vom lucra cu asigurarea permanenţei, cum prevede legea. Momentan însă este doar un protest al salariaţilor, celelalte acţiuni urmând a fi organizate de sindicate“, a declarat liderul sindicatului, Delia Cotun, grefier la Tribunalul Braşov, adăugând că până la ora 16.00 grefierii vor fi la serviciu, dar nu vor lucra. În cauzele civile s-au judecat doar divorţurile prin acordul părţilor, iar în ceea ce priveşte cauzele penale s-au judecat doar prelungirile de mandate de arestare şi urgenţele. O delegaţie de aproximativ 12 persoane din Braşov va participa luni la mitingul din faţa Ministerului Justiţiei. (Andrei Paul)
Ministrul Predoiu, ”hărţuit” telefonic
O nouă formă de protest în lupta sindicală a fost descoperită de grefierii de la toate instanţele din România: ieri, a circulat pe adresele de mail ale grefierilor un mesaj prin care toată lumea era sfătuită să îl sune pe telefonul mobil pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Pentru a fi cât mai siguri de reuşită, cel care a iniţiat acţiunea de protest a afişat şi cele două numere de mobil ale ministrului pe care “acesta sigur răspunde”.
Potrivit unor grefieri de la Tribunalul Cluj, ieri şi astăzi, ministrul Predoiu a fost sunat de peste 2.400 de grefieri din ţară. Unul dintre aceştia scrie pe forum că a reuşit să vorbească cu ministrul Predoiu, care s-a arătat foarte speriat.
“I-am spus cine sunt şi l-am întrebat de ce face discriminare între angajaţii din justiţie. Unii primesc salariile mărite cu 50%, adică cei care au sentinţe prin care li se recunoaşte sporul de suprasolicitare neuropsihică, iar cei care nu au sentinţe, nu primesc. Domnul ministru m-a întrebat de trei ori cine sunt şi de la ce instanţă, pentru că se temea să nu fie un ziarist care să îl prindă. Deşi am discutat mai bine de jumătate de oră, tot nu am primit un răspuns”, scrie Aurel. M, grefier la o instanţă din Argeş.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15.30