Nenea Iancu, dat afară din Ploieşti. Memoria celui mai mare scriitor de teatru al României este călcată în picioare

Nenea Iancu, dat afară din Ploieşti. Memoria celui mai mare scriitor de teatru al României este călcată în picioare

Clădirea din Ploieşti, în care funcţionează Muzeul „I.L. Caragiale” va fi retrocedată. Imobilul a fost câştigat în instanţă de moştenitorul fostului proprietar.

Nenea Iancu e dat afară din Ploiești. Imobilul în care funcționează Muzeul "I.L.Caragiale" a fost câștigat în instanță de moștenitorul fostului proprietar. Consilierii judeţeni au aprobat, vineri 3 aprilie, trecerea imobilului din domeniul public în cel privat. Un alt caz dureros, după surghiunirea Muzeului Naţional al Literaturii într-o aripă întunecoasă a Casei Presei. În această situaţie se mai află zeci de muzee din România.

Definitiv

 „Prin Decizia civilă nr. 426/2014 a Curţii de Apel Ploieşti, definitivă şi irevocabilă, s-a dispus restituirea în natură (...) a imobilului situat în Ploieşti, strada Kutuzov nr. 1 compus din construcţie şi teren în suprafaţă de 452 mp. (...) S-a stabilit în sarcina contestatoarei obligaţia de a menţine afecţiunea de interes public a imobilului pe o perioadă de 10 ani. În imobilul care face obiectul restituirii aflat în proprietatea judeţului şi în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova funcţionează Muzeul I.L. Caragiale şi este compus din construcţie în suprafaţă de 130 mp şi teren aferent în suprafaţă de 457 mp.(...)”. Clădirea, cunoscută drept "Casa Dobrescu", monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea, a devenit muzeu dedicat lui I.L Caragiale în 1962.

Muzeul mai poate funcţiona aici 10 ani. Urmează ca reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, fostul proprietar, acum administrator al muzeului, să negocieze cu moştenitoarea pentru stabilirea unei chirii.

Şocaţi

Directorul Muzeului „I.L.Caragiale”, Marinela Peneş,  se poate spune că este încă într-o stare de şoc. Din două motive: pierderea clădirii şi, al doilea, în Prahova nu mai există altceva dedicat celui mai mare scriitor de teatru al României - un muzeu, o casă, o sală.

„ Este foarte dureros ce se întâmplă. Cel puţin în Prahova nu mai este alt muzeu dedicat lui Caragiale. Deocamdată nu am analizat perspectivele juridice. Se poate întâmpla orice. Ne conformăm legii şi hotărârii instanţei,” ne-a declarat muzeograful.

Reamintim că această campanie a EVZ doreşte să atragă atenţia asupra situaţiei disperate înc are se află multe muzee din România. Mai mult, susţinem protestul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România care se va defăşura cu ocazia Nopţii Albe a Muzeelor, din 16 mai. Atunci, muzeele, vor acoperi cu o pânză neagră cel mai important obiect din colecţiile lor. Asta pentru a atrage atenţia asupra dezastrului.

Aşadar, facem un apel către conducerile muzeelor aflate în această situaţie să ne contacteze, să ne scrie ce li se întâmplă pentru ca, împreună să găsim o soluţie.