RODICA CULCER: Actorii mogulilor

RODICA CULCER: Actorii mogulilor

Pe zi ce trece, competiţia pentru Cotroceni devine tot mai animată şi mai aglomerată.

Iată că, pe lângă politicienii deja uzaţi, ca Mircea Geoană şi Crin Antonescu, şi pe lângă tandemul populist Vadim-Becali, galeria de candidaţi a mogulilor se îmbogăţeşte şi cu o figură care se vrea cu ştaif, deşi avem de-a face doar cu un actor grăbit (şi mediocru), principe făcut, nu născut.

Nu vom intra în speculaţiile care s-au făcut privind presupusele sale legături cu instituţii oculte şi presupusa sa infiltrare în familia regală, dar vom aminti ceea ce s-a văzut până acum: şi anume că, la scurtă vreme după căsătoria sa cu Principesa Margareta, relaţiile familiei regale cu guvernul PSD şi Ion Iliescu s-au îmbunătăţit brusc şi surprinzător, cum brusc s-a îmbunătăţit (pe drept) situaţia materială a familiei regale; că Radu Duda a fost funcţionar al guvernului Năstase; că la festivităţile prilejuite de nunta de diamant a Regelui Mihai şi a Reginei Ana el a întocmit lista cu invitaţi de pe care lipsea preşedintele ales Traian Băsescu, dar erau prezenţi Ion Iliescu, Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu; şi că posturile Realitatea TV şi Antena 3 l-au mediatizat pe Radu Duda mai mult decât pe Majestatea Sa.

 Cunoscute fiind relaţiile strânse ale lui Dinu Patriciu cu cuplul princiar, ne putem gândi şi la complicităţi politice între soţul principesei şi moguli. Şi apoi cine, dacă nu mogulii, şi-ar putea permite s-o plătească pe Betsy Myers, fosta consilieră de campanie a lui Barack Obama?

Că principele Radu, prin candidatura sa la preşedinţie, aruncă în aer definitiv visul Regelui Mihai privind reinstaurarea monarhiei constituţionale nu va conta probabil în ochii publicului. Va conta însă măsura în care Radu Duda va reuşi să-şi surclaseze contracandidaţii - Geoană, Antonescu, Vadim, Becali şi Băsescu. Avem toate motivele să fim sceptici că perfor manţa sa în lupta politică va susţine aura fals creată de personaj superior mizeriei politice balcanice.

Principele Radu nu este însă nici om de stat, nici politician, ci doar un actor distribuit într-o piesă politică scrisă de moguli în numele tuturor celor care se află în spatele şi în jurul lor. Rolul său este de a atrage electoratul monarhist (puţin numeros) şi pe cel sătul de politică, aşa cum rolul lui Gigi Becali este de a atrage electoratul sărac şi uşor de mituit, neinstruit şi agitat, de preferinţă bigot.

Tot astfel, Crin Antonescu este cel care trebuie să mobilizeze electoratul urban, iar Mircea Geoană - nucleul dur al PSD. Avem de-a face cu o strategie complexă, menită să adune cât mai multe voturi nu atât pentru vreunul dintre candidaţii de mai sus, ci împotriva lui Traian Băsescu, cel pe care coaliţia celor 322 nu-l suportă în fruntea statului. J

udecând după înverşunarea cu care televiziunile mogulilor efectuează atât linşajul mediatic al preşedintelui, cât şi campania de martirizare a lui Gigi Becali, nu putem paria că această strategie nu va reuşi, mai ales dacă fratele preşedintelui va mai vorbi la televiziuni. Interesant este că şi Mircea Geoană s-a raliat celor care au deplâns arestarea magnatului din Pipera, subminând prin declaraţia sa instituţiile statului, deşi este al doilea om în stat! Nimeni nu pare să fi observat acest aspect - poate pentru că nu făcea parte din scenariu.

Nu este nevoie să suferi de scenarită ca să-ţi dai seama că oponenţii lui Traian Băsescu de până acum sunt doar măştile care joacă în aceeaşi piesă care s-a jucat în primăvara lui 2007 cu prilejul tentativei de suspendare a preşedintelui. Deşi adversarii preşedintelui par să se fi pregătit mai temeinic de data aceasta, nu putem anticipa rezultatul cursei prezidenţiale din toamnă. Un lucru este sigur: lupta se dă între Traian Băsescu şi moguli. Ceilalţi sunt figuranţi.

CITIŢI ŞI:

Principele lui Patriciu vrea să fie preşedinte

Ne puteți urmări și pe Google News