Nu dispar drepturile de autor

Nu dispar drepturile de autor

Sindicatele au anunţat, ieri, posibilitatea eliminării drepturilor de autor şi aplicarea diferenţiată a impozitului forfetar. Ca reacţie la acestea, premierul Emil Boc a precizat, astăzi, că Guvernul nu are în vedere nicio modificare şi şi-a exprimat regretul că "în cârca" Executivului sunt puse idei şi propuneri care nu aparţin şi care vin din partea anumitor lideri sindicali.

"Am o dezamăgire uneori că tot timpul se pun în cârca Guvernului propuneri, idei, recomandări care nu ne aparţin şi se dau deja ca măsuri certe, luate de către Guvern, unele propuneri formulate de către sindicate, patronate. Poziţia mea rămâne constantă, nu cred că problema drepturilor de autor este problema numărul unu a României şi nu cred că ea necesită reglementări suplimentare în momentul de faţă. Guvernul în acest moment nu are în vedere modificarea regimului pentru drepturile de autor", a declarat premierul la postul public de radio.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ieri, pentru Mediafax, că în şedinţa de astăzi a Guvernului s-ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă prin care drepturile de autor vor fi eliminate începând cu luna mai.

Acordarea salariilor pe drepturi de autor scuteşte angajatorul de plata contribuţiilor la bugetul de stat, dar pe de altă parte angajatul nu beneficiază de asigurările sociale.

Astfel, printre dezavantajele salariatului care lucrează pe baza unui astfel de contract se numără şi faptul că pensia celui a cărei remunerare s-a făcut pe drepturile de autor va fi mică, deoarece valoarea pensiei se calculează pe baza salariul din contractul de muncă.

Printre categoriile de salariaţi care îşi pot încasa salariul pe drepturi de autor sunt artiştii, avocaţii, inginerii sau jurnaliştii.

Ne puteți urmări și pe Google News