Hellvig: Acţiunile Federaţiei Ruse ne împing înapoi în logica raporturilor specifice Războiului Rece

Hellvig: Acţiunile Federaţiei Ruse ne împing înapoi în logica raporturilor specifice Războiului Rece

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a acordat un interviu agenției Agerpres, în care critică anexarea, de către Rusia, a Crimeei.

„Decizia Kremlinului de a retrasa arbitrar şi unilateral graniţele Europei, prin anexarea Crimeei, cu încălcarea suveranităţii Ucrainei, precum şi a tuturor tratatelor asumate în timp de partea rusă, a provocat cea mai serioasă criză de securitate din spaţiul euro-atlantic de la sfârşitul Războiului Rece. În mod evident, acţiunile Federaţiei Ruse induc un climat de instabilitate şi ne împing înapoi în logica raporturilor internaţionale specifice Războiului Rece”, afirmă Hellvig.

El apreciază însă că criza din Ucraina nu reprezintă, pentru moment, o ameninţare militară iminentă şi directă pentru România, riscul fiind un conflixt înghețat de tipul celui din Transnistria.

„Direcţia spre care se îndreaptă criza ucraineană - "o nouă Transnistrie la Marea Neagră" - este o perspectivă sumbră, pe care nu ne-o dorim. De aceea, ne preocupă în mod deosebit riscul adâncirii într-o spirală a tensiunii în zona Mării Negre şi consecinţele pentru România ale posibilei reveniri a Rusiei la Gurile Dunării. Pe fond, aş dori să subliniez că profilul strategic al României şi rolul său în arhitectura de securitate sunt bine conturate, ca membru important al unor structuri politico-economice şi politico-militare puternice (UE şi NATO) şi ca partener strategic al SUA, în măsură să asigure securitatea naţională în actualul context tensionat”, afirmă șeful SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hellvig nu exclude însă „demonstrații de forță” ale Rusiei, la granția cu România.

„Deşi sunt puţin probabile acţiuni agresive, sub formă de "război hibrid", nu excludem demonstraţii de forţă şi provocări din partea Rusiei. Spre exemplu, sunt posibile încălcări ale spaţiului aerian naţional sau acţiuni de spionaj asupra exerciţiilor aliate în Marea Neagră.

Actuala criză din Ucraina afectează interesele strategice ale României în regiune, în ansamblul lor - şi mă gândesc la chestiunea securizării frontierelor UE şi NATO, europenizarea Republicii Moldova, situaţia românilor din Ucraina, democratizarea regiunii extinse a Mării Negre şi asigurarea securităţii energetice”, avertizează șeful SRI.