Isărescu relaxează creditarea cu ţârâita

Isărescu relaxează creditarea cu ţârâita

Guvernatorul băncii centrale a declarat ieri că reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în euro se va face treptat.

Creditarea va reveni, treptat, în parametri normali după ce guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că instituţia va reduce „extrem de gradual” rezervele minime obligatorii (RMO). Acest fapt ar duce la o infuzie de lichiditate în piaţa bancară, astfel că instituţiile de creditare vor putea acorda împrumuturi în condiţii puţin mai avantajoase.

Primele luate în vizor de BNR sunt pasivele în valută. Reducerea RMO reprezintă o măsură care poate fi luată ca urmare a acordului de împrumut extern, pe care România îl va accesa de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, în valoare de 19,95 miliarde de euro. Dobânzile la depozite în lei merg în jos

Potrivit lui Isărescu, RMO la valută nu vor fi reduse brusc de la 40% la 20%, deoarece economia nu poate să absoarbă aceste lichidităţi, opera ţiunea urmând să fie efectuată treptat. „Dacă BNR ar fi ridicat RMO pentru valută la 100%, atunci nu ar mai fi existat creditare în valută”, a mai declarat Mugur Isărescu.

În prezent, băncile comerciale trebuie să constituie re zerve la BNR în valoare de 40% pentru depozitele în valută şi de 18% pentru cele în lei. Dobânzile pentru depozitele în lei ar putea să scadă în acest an, a spus ieri Lucian Anghel, economistul şef al BCR. El consideră că nivelurile dobânzilor nu vor mai fi atinse pe termen mediu şi lung.

„Faptul că, în acest moment, sunt în piaţă promoţii la dobânzi de peste şapte puncte procentuale peste inflaţie, moment unic în ultimii 20 de ani, mă face să cred că acest lucru nu se va mai repeta pe termen mediu şi lung”, a declarat reprezentantul BCR.

PE POZIŢII

Avem un curs valutar leu/euro încă stabil

Guvernatorul BNR a mai precizat, ieri, că în ultimele săptămâni leul s-a menţinut la un curs stabil, iar în prezent se află la un nivel sustenabil. De aceeaşi părere sunt şi economiştii de la Citibank Europe, citaţi de Mediafax. Ei spun că rata de schimb se va menţine în intervalul 4,2-4,3 lei/euro pentru tot restul anului 2009. Aceştia mai susţin că banca centrală va interveni în continuare pe piaţa valutară pentru a reduce volatilitatea excesivă. Leul a câştigat ieri teren în faţa monedei europene ajungând la un curs de 4,2723 lei/euro, de la 4,2838 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News