Patronii unei cafenele din New York au astupat prizele pentru a scăpa de clienţii cu laptop.
De la sistarea unor proiecte de construcţii masive la expedierea „acasă” a unor animale din grădini zoologice sau la desfiinţarea prizelor în cafenele, recesiunea globală se manifestă în feluri care uneori reflectă inventivitatea spiritului uman. Potrivit jurnaliştilor agen ţiei Reuters, această perioadă dificilă are şi numeroase exemple care ne pot face să zâmbim şi să depăşim mai uşor criza.
Spre exemplu, o patiserie-cafenea din Jackson Heights, cartierul newyorkez Queens, frecventată de scriitori şi studenţi, şi-a astupat prizele din dreptul meselor, pentru a-şi descuraja clienţii să stea mult peste durata consumaţiei propriuzise. Prin urmare, posesorii de laptopuri pot sta numai cât îi ţin acumulatorii aparatelor.
Pe de altă parte, ca veste bună pentru cei oricum bogaţi, perioada de aşteptare pentru un bolid Lamborghini nou-nouţ s-a redus la numai şase luni, de la cel puţin un an. O parte din numeroşii doritori înscrişi pe liste şi-au anulat comenzile din cauza reducerii veni turilor personale.
Duş în loc de baie în cadă
Mulţi britanici preferă să facă duş în loc de baie în cadă, pentru a consuma mai puţină apă. Acest lucru reiese din scăderea dramatică a vânzărilor de săruri şi spume de baie, în paralel cu creşterea cererii de geluri de duş.
Tot la capitolul economisire, Grădina Zoologică Tennoji, din Osaka, Japonia, ar putea să-i expedieze înapoi în Australia pe cei şase ursuleţi koala pe care-i găzduieşte. Toate aceste marsupiale mănâncă doar frunze de eucalipt special cultivat, nota de plată zilnică fiind de 400 de dolari per cap de animal.
Criza pare să fi redus substanţial şi dorinţa oamenilor de a-şi face operaţii estetice: cel puţin în Marea Britanie, aproape jumătate din clinicile de chirurgie plastică au raportat o reducere „considerabilă” a nu mărului de clienţi. În Statele Unite, numărul milionarilor americani s-a diminuat anul trecut cu mai mult de un sfert, pe fondul devalorizării investiţiilor făcute pe piaţa imobiliară sau financiară. În 2008 existau 6,7 milioane de americani posesori ai unei averi de cel puţin 1 milion de dolari, cu 2,5 milioane mai puţini decât în anul precedent.
Concediat, dar nu şi supărat
Eddie Doyle, barman în taverna Bull and Finch din Boston, care a inspirat serialul de televiziune „Cheers”, a fost concediat după 35 de ani de muncă, din cauza crizei. Doyle, în vârstă de 66 de ani, a declarat că nu-i poartă pică patronului şi că s-ar putea să scrie o carte, apreciind că statutul său de celebritate locală şi naţională îi oferă ceva şanse de succes.