Într-o perioadă în care tranzacţiile imobiliare sunt din ce în ce mai rare, companiile imobiliare şi dezvoltatorii se gândesc la metode de vânzare cât mai ingenioase.
Loteria sau tombola caselor este una dintre ele, care a început să stârnească interes şi pe piaţa din România, după ce în America acest joc de noroc a început să fie din ce în ce mai popular, susţin reprezentanţii companiei imobiliare Eurometropola.
Ideea a pornit încă de la începutul perioadei de criză, când un cuplu de americani, pus în imposibilitatea de a-şi achita ipoteca, s-au gândit la organizarea unui concurs, al cărei premiu era tocmai ferma în care locuiau. În decembrie anul trecut, au apelat la un consultant în domeniul imobiliar, dar şi la o fundaţie de binefacere şi au început să-şi facă reclama.
La o vilă cumpărată, un Lamborghini cadou
Tot în America, pe fondul prăbuşirii pieţei imobiliare, s-a inventat şi vânzarea pachetului casă plus maşină gratis.
O companie imobiliară premium din Miami, a anunţat că include în preţul unei case cu vedere la Ocean şi un Lamborghini Spyder oferit gratuit cumpărătorului.
Campania americanilor a avut succes, până acum, 21 dintre cele 28 de unităţi Lamborghini, la pachet cu vilele, găsindu-şi deja cumpărătorul.
Oferta companiei imobiliare americane a fost realizată în colaborare cu dealerul Lamborghini din Miami, unde preţul de listă al unui Gallardo Spyder este de 260.000 de dolari.
Preţul total al pachetului rămâne însă secret. El este dezvăluit de compania americană doar în cazul în care clientul se hotărăşte să cumpere respectiva casă.
Casă cu 100 de dolari
Astfel, cu 100 de dolari, orice american avea şansa de a intra în posesia unei ferme.
Principiul este relativ simplu. Decât să vinzi o casa unui singur cumpărător, mai bine o vinzi mai multor mii de persoane.
Astfel, este stabilit un preţ pentru biletul de tombolă, intervalul de timp în care această promoţie se desfăşoară, dar şi numărul minim de bilete, astfel încât suma colectată să acopere valoarea casei puse în joc, dar în acelaşi timp să aducă şi profit agenţiei sau dezvotatorului imobiliar.
Casa ca premiu la concursul de eseuri
În situaţia în care numărul de bilete minim stabilit nu este vândut, tombola se anulează, iar banii sunt restituiţi integral participanţilor.
În ceea ce priveşte reglementările legale, acestea sunt destul de complicate, cel puţin pe continentul american. În multe state acest joc de noroc este interzis dacă proprietarul nu este partener într-o asociaţie non-profit. În plus, proprietarul nu poate obţine mai mulţi bani decât valoarea casei puse în joc.
Inventivitatea americanilor a depăşit impedimentele legale şi a ajuns până a transforma această tombolă într-un concurs de eseuri, fără a neglija în schimb taxa de participare, în valoare de cel mult 100 de dolari.
Astfel, concursul nu mai poate fi încadrat la categoria jocurilor de noroc, iar aprobarea statului nu mai este necesară, la fel nici asocierea cu un ONG.
Tombola locuinţelor în România
În ceea ce priveşte organizarea unei astfel de tombole în România, consultanţii imobiliari ai companiei Eurometropola susţin că din punct de vedere legal, tombola locuinţelor ridică o serie de probleme.
“În România, un prim pas a fost stopat din punct de vedere legal tocmai din cauza faptului ca promoţia a fost organizată respectând criteriile legii Loteriei publicitare, când, de fapt ea se încadrează la categoria jocurilor de noroc, ceea ce presupune o alta autorizare”, susţin aceştia.
Câştig impozitat
Un alt aspect important este şi plata impozitului pe venit, care trebuie achitat de câştigător conform Codului Fiscal.
Sistemul preluat de la americani a stârnit însă interesul şi pe piaţa noastră, ademenind dezvoltatorii, dar şi participanţii la tombolă. Mirajul unui câştig facil poate face valuri în rândul populaţiei iar în acest moment poate reprezenta un impuls acordat pieţei imobiliare.
”Ne aşteptăm în acest sens la o serie de solicitari din partea unor dezvoltatori, pentru a susţine şi astfel de proiecte,” au precizat consultanţii EuroMetropola.