UE se luptă cu propaganda rusă

UE se luptă cu propaganda rusă

Liderii europeni au luat ieri decizia relativ neobișnuită de a începe un proiect de contracarare a propagandei Kremlinului, inclusiv prin finanțarea unor programe de televiziune în limba rusă.

Aceștia sunt îngrijorați în special de efectele acestei propagande în statele baltice, unde comunitățile vorbitoare de rusă sunt conectate la televiziunea de stat controlată de Moscova.

Totuși, liderii europeni nu doresc să manipuleze informația și să procedeze la fel ca Rusia. În schimb, experții europeni vor pregăti editoriale, articole sau infografice, inclusiv în rusă, care să prezinte perspectiva UE.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate regimului de la Kremlin, liderii europeni au făcut primii pași pentru extinderea lor, afirmând că ele vor fi menținute până la implementarea deplină a acordurilor de la Minsk.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta presupune inclusiv preluarea de către Ucraina a controlului asupra graniței cu Rusia.

O serie de țări est-europene, precum și președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, ar fi dorit o atitudine mai dură a Consiliului European, respectiv prelungirea imediată a sancțiunilor, care expiră în iulie.

Polonia nu a reușit nici să impună ca toate contractele cu Gazprom să fie „comunicate” Comisiei Europene. Ungaria și Cehia au apreciat că o astfel de măsură în domeniul contractelor comerciale încalcă suveranitatea națională.

(Corespondență de la Consiliul European, de la Bruxelles)