Băsescu: Criza va acoperi şi anul 2010, prin efectele ei

Băsescu: Criza va acoperi şi anul 2010, prin efectele ei

Este una dintre afirmaţiile susţine de către preşedintele Traian Băsescu în cadrul unui interviu acordat imediat după încheierea discuţiilor purtate, la Cotroceni, cu reprezentanţii FMI şi în prezenţa premierului Emil Boc.

"Trebuie ştiut că actuala criză va acoperi şi anul 2010 prin efectele ei şi e important să avem această centură de siguranţă oferită de către FMI. Sper doar ca actualul guvern să negocieze un nivel al dobânzilor de maxim 3%, pentru că trebuie ştiut că în primii ani vom plăti doar dobânzile", a spus şeful statului.

"Nu ne obligă nimeni să cheltuim banii"

Băsescu a explicat că, pe viitor se estimează o contracţie a exporturilor cu implicaţii pe piaţa muncii, "mai ales că nimeni nu vede ieşirea din criză la finalul lui 2009". "De aceea e important să purtăm centura de siguranţă cel puţin doi ani, pentru că nimeni nu ne obligă să cheltuim banii FMI, dar e mai sigur să păstrăm această centură de siguranţă. Îmi susţin în continuare ideea că nu putem avea un acord cu FMI dacă nu înţelegem să fim solidari", a continuat preşedintele Băsescu.

Prima întâlnire cu FMI

Şeful statului a declarat că este prima sa întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii Fondului, întrevedere considerată cât de poate de firească în contextul în care ţara noastră a fost supusă unei evaluări.

"M-am întâlnit pentru prima dată cu Fondul, azi. Niciodată FMI nu a încheiat o misiune de evaluare fără a prezenta rezultatele către şeful statului ", a declarat Traian Băsescu, în replică la nemulţumirea exprimată de preşedintele PSD, Mircea Geoană. Acesta s-a arătat nemulţumit că negociatorii FMI au ales Cotroceniul în schimbul Palatului Victoria.

Obiectivul declarat al preşedintelui este acela de a scoate ţara din criză "fără un derapaj major", mai ales că acesta anunţă cel puţin doi ani de criză. În acest sens, Traian Băsescu recomandă "centrura de siguranţă".

"România nu are nevoie de bani"

Deşi anunţă un împrumut pe doi ani, în tranşe trimestriale, Băsescu declară că "astăzi, România nu are nevoie de bani". Valoarea împrumutului FMI estimată de preşedinte este de aproximativ 20 de miliarde de euro, aşa cum fusese anunţat neoficial, cu câteva zile înainte de încheiera evaluării făcută României.

Stăm mai rău decât ne aşteptam

Întrebat de către realizatorii RTV care consideră că este "poza României" după evaluare, preşedintele nu s-a arătat prea optimist, precizând că ţara noastră stă "mai rău decât a fost estimat", din cauza deteriorării situaţiei de pe pieţele de export.

"Dacă acceptăm ideea că avem o creştere negativă, atunci avem 2 zone în care să facem această negociere", spune Traian Băsescu. Prima este aceea a deficitului, astfel încât să nu ajungem în rândul statelor cu deficit excesiv, fapt care depinde în primul rând de cum negociază Guvernul.   Acordul cu FMI obligă existenţa unei legi a salarizării şi a pensiilor

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că printre măsurile pe care va trebui să le ia Executivul, obligat şi de un acord cu FMI, sunt adoptarea Legii salarizării unice, a Legii pensiilor, monitorizarea regiilor statului şi "defrişarea" Codului fiscal.

"Guvernul nu va scăpa de finalizarea legii salarizării unice şi a pensiilor, pentru că e important să mergem în paralel cu aceste sisteme, dar să mergem cu ele într-o formă corectă", a spus Traian Băsescu.

Acesta a explicat că este important să se restabilească ordinea în cazul regiilor statului, "unde salariile şi pensiile sunt scăpate de sub controlul statului". De asemenea, preşedintele a afirmat că trebuie "defrişat" codul fiscal de taxe şi plăţi inutile, adăugând că ministrul de finanţe Gheorghe Pogea are în vedere astfel de măsuri.

În ceea ce priveşte legea pensiilor, preşedintele a declarat că, pe viitor, femeile ar putea fi pensionate la vârsta de 60 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani. 

CITIŢI ŞI:

BĂSESCU DESPRE ELENA: "Nu mizaţi pe nesimţirea familiei mele"

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 10:50

 

Ne puteți urmări și pe Google News