Asociația 21 Decembrie 1989 acuză TVR de instigare la violențe în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990
- Violeta Fotache
- 11 martie 2015, 02:00
Asociația arată că Televiziunea Română a direcționat propagandistic știrile, omițând elemente importante, pentru a pune Parchetul General într-o lumină favorabilă. "Pentru TVR este explicabil, urmand a i se atrage raspunderea civila si penala, fiind urat implicata in evenimente si toate declaratiile, inclusiv ale minerilor, o plaseaza in pozitia de instigator la violentele care au avut loc - va mai amintiti diversiunea opririi emsiei TVR in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1990 - desi in Decembrie ’89 a putut functiona in conditii de razboi ?", se arată în comunicatul trimis redacției "Evenimentul zilei".
Asociația 21 Decembrie 1989 critică omisiunile din știrile TVR de ieri. Prezentăm mai jos comunicatul emis de această organizație non-guvernamentală, condusă de Doru Mărieș.
"Ieri la TVR avut loc o directionare a stirilor care ne apare ca venind exact din focarele de propaganda din zona care a obstaculat infaptuirea Justitiei. Aceste detalii prezentate in continuare devin interesante, pentru ca sunt de natura sa trezeasca suspiciuni, dubii si rezerve cu privire la modul de solutionare in mod echitabil, just al dosarelor in faza de instructiune penale!
La o analiza obiectiva a stirilor TVR nicio stire nu vorbeste despre REVIZUIREA aflata pe rolul aceleiasi Sectii penale, generata in ianuarie 2015 de Stoica si Asociatia 21 Decembrie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie!
Abia cu doua zile inaintea primului termen de judecata a REVIZUIRII, Parchetul General, citat de Inalta Curte in dosarul de revizuire initiat de victime, a catadicsit sa redeschida dosarul si sa livreze publicului o stire ca si cand ar fi fost o realizare mareata si o initiativa proprie determinata de cererea de revizuire!
Au trecut fara gratie stirile pe langa acest NOU demers din ianuarie 2015 al victimelor, demers datorita caruia parchetul a fost nevoit in februarie 2015 sa infirme rezolutiile care trebuiau infirmate de cativa ani!
Si este omisiune impardonabila pentru profesionisti ! Putea fi o scapare explicabila daca n-ar fi fost si un al doilea element : omisiunea numelor proeminente pentru demersul CEDO ale unor victime: Asoc21 Decembrie si Maries - sunt trecute sub tacere, parca exact asa cum cerea Iliescu sa nu li se mai pomeneasca numele in mass-media! Pentru TVR este explicabil, urmand a i se atrage raspunderea civila si penala, fiind urat implicata in evenimente si toate declaratiile, inclusiv ale minerilor, o plaseaza in pozitia de instigator la violentele care au avut loc - va mai amintiti diversiunea opririi emsiei TVR in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1990 - desi in Decembrie ’89 a putut functiona in conditii de razboi ?
Intr-un stat de drept, o persoana juridica precum TVR, raspunderea civila si penala fata de gravitatea crimelor si pagubelor produse in Iunie 1990, ar putea conduce pana la dizolvarea persoanei, rezolvand astfel si problema unei noi si reformate Televiziuni Publice.
Intelegem ca, daca aceasta REVIZUIRE nu era declansata, dosarul ar fi putut ramane INCHIS, sub diverse pretexte procedurale. Pentru ca nimic nu a impiedicat Parchetul si nici pe dl Nitu care a aparat cuceririle revolutionare pana la data de 14 iunie 1990 - potrivit propriei declaratii scrise - sa redeschida dosarul din 2012 si pana in 2015 !
A fost deci, servita publicului o varianta cu omisiunea semnificativa si impardonabila a exercitarii de catre victimele cunoscute: Asociatia 21 Decembrie , Maries, Stoica si Mocanu a caii de atac a revizuirii impotriva unei decizii rusinoase din 2009 tot a Inaltei Curti, care spunea
eronat ca sunt legale si temeinice rezolutiile la fel de rusinoase din 2009 ale Parchetului, de inchidere a dosarelor mineriadei !
Noi putem intelege ca si Justitia si Parchetul au nevoie de restabilirea imaginii publice, dar - pana la instrumentare adecvata si macar pana la trimiterea in judecata a vinovatilor pentru asasinarea atator persoane - aceasta spalare a imaginii NU trebuie facuta pe seama victimelor mineriadei, fata de care se sistemul judiciar se afla intr-o majora culpa pentru cea mai mare si grava tergiversare a unui dosar penal din istoria recenta a Romaniei si a Europei, dosarele Revolutiei si Mineriadei fiind fara precedent in istoria Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Degeaba “A cazut (decretul) 473 ce tinea TVR / Legata-n lanturile ei ...”
ca TVR 2015 face la fel ca in 1990 - semn ca nu vrea sa inteleaga nimic din Imnul Golanilor s i ca stapanii sunt tot aceeasi!"