ADRIAN NĂSTASE, TRIMIS ÎN FAŢA JUSTIŢIEI

ADRIAN NĂSTASE, TRIMIS ÎN FAŢA JUSTIŢIEI

Deputaţii au aprobat cererea de urmărire penală în cazul lui Adrian Năstase, cu 158 de voturi "pentru" şi 128 "împotrivă", din 288 de voturi exprimate, două fiind anulate.

"A fost întrunită majoritatea votului cerută de Constituţie şi Regulament, aşadar Camera Deputaţilor adoptă cereare de urmărire penală a fostului premier", a fost anunţul Camerei inferioare a Parlamentului. Adrian Năstase, fost prim-ministru, este acuzat de fapte de corupţie în dosarele Mătuşa Tamara şi Zambaccian II.

Anul trecut, pe 13 august, Adrian Năstase a fost salvat de colegi în cazul unui alt dosar de corupţie. Decizia de astăzi a Parlamentului încearcă să îmbuneze Raportul pe Justiţie din vară, al Comisiei Europene. Principala observaţie a CE, în raportul intermediar din 12 februarie, cu privire la Justiţia din România, este faptul că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament.

De asemenea, raportul precizează că Legislativul "trebuie să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen (de mare corupţie - n.r.) de către autorităţile judiciare", se mai arată în raport, referindu-se indirect şi la dosarele lui Adrian Năstase.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceaşi zi, Roberta Anastase, democrat-liberala din fruntea Camerei Deputaţilor, a avut o reacţie rapidă cu privire la raport, anunţând Biorul Permanent al Camerei va da liber pentru urmărirea penală la lui Adrian Năstase.

REACŢII Roberta Anastase (PDL): "Este un pas important pentru credibilizarea instituţiei Parlamentului. Dosarele pleaca în justiţie şi sper ca ele să aibă parte de o justiţie dreaptă".

Eugen Nicolăescu (PNL): "Noi am fost 38 în sală. Cred că facem parte dintre cei 158 care au votat pentru. Ne-am aliat cu o idee, cu un principiu anunţat de la tribuna Parlamentului că, în orice situaţie în care vom putea ajuta Justiţia să îşi facă treabă, şi noi ne vom face datoria."

Mircea Geoană (PSD): "În ultimii ani subiectul Năstase a reprezentat un subiect cu tentă de vendetă politică. Nu este normal ca într-un caz să fie invocaţi 972 de martori, un proces cu o durată lungă de aproape 10 ani".

Năstase: Ignoraţi Constituţia Adrian Năstase, a solicitat, astăzi, înainte de vot, parlamentarilor, în plenul Camerei Deputaţilor, să ignore prevederile Constituţiei şi să accepte cererea Procurorului General de a începe urmărirea penală, astfel încât, justiţia să se pronunţe în cazul său.

Social-democratul a arătat că nu doreşte ca acest caz al său să reprezinte un "motiv pentru care nu este rezolvată criza economică".

"Ştiu şi eu şi ştiţi şi dumneavoastră că dosarele vor ajunge la domnul Daniel Morar, care le va trimite în instanţă când şi dacă va avea nevoie domnul Traian Băsescu", a afirmat deputatul.

De asemenea, fostul premier le-a spus celor prezenţi în plenul Camerei Deputaţilor că Daniel Morar vrea să acopere ilegalităţi comise acum patru ani.

"Ambele cauze au fost examinate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La acea dată, domnul Morar nu ceruse aprobarea Parlamentului şi pentru că actele i-au fost declarate nule de 24 de judecători de la Curtea Supremă, el încearcă acum să acopere ilegalităţile de acum patru ani", a declarat Adrian Năstase.

În plus, social-democratul a menţionat că nu apelează la argumente juridice, deoarece dosarele sale sunt politice. "Nu eu am tărăgănat luarea unei decizii în Parlament. Este nevoie să fie dat un semnal politic", a continuat fostul premier.

"Există oameni în România care au câştigat voturi şi putere promiţând că vor face ordine. Acum, în România nu este ordine. Acelor oameni le este frică. Mie nu imi este frică de clarificarea situaţiei", a mai spus Năstase.

"Băsescu dă vina pe alţii"

Referitor la şeful statului, social-democratul a afirmat că " Traian Băsescu nu şi-a asumat nimic din ceea ce se întâmplă în ţară".

"Suntem în anul cinci de când domnul Băsescu este preşedinte şi vedem  mereu cum dă vina pe alţii pentru nereuşitele sale. Fără dosarele mele şi spioni, lumea s-ar uita la probleme", a mai spus fostul premier.

Năstase a adăugat că prin acceptarea cererii de începere a urmăririi penale Traian Băsescu va trebui să se ocupe de problemele reale ale ţării, deoarece "îşi va rezolva o problemă nerealizată care stă de mult pe agenda şefului statului".

Deputaţii dau "sentinţa"

Şedinţa de plen a Camerei destinată avizării începerii urmăririi penale a deputatului Adrian Năstase a început, în jurul orei 10:00. 

Dezbaterea solicitării procurorului general, "în vederea formulării de către Camera Deputaţilor a cererii de urmărire penală" a deputatului Adrian Năstase, şi a raportului Comisiei juridice privind această solicitare s-a desfăşurat între 10:00 şi 12:00, votul secret fiind încheiat în jur de 12:30.

În ceea ce priveşte votul, parlamentarii PSD aveau opinii împărţite, cei ai PDL şi PNL spunând că votează "pentru", iar cei ai UDMR - după propria conştiinţă.

S-a schimbat regula   

Înainte de votul în cazul lui Adrian Nastase, în dosarele "Mătuşa Tamara" şi "Zambaccian 2", deputaţii au decis, ieri, că pentru începerea urmăririi penale a unui ministru-parlamentar sunt suficiente 50% plus unu voturi, şi nu două treimi din numărul total al deputaţilor prezenţi, aşa cum prevedea vechiul regulament.

Năstase i-a scris lui Barroso

Fostul premierul i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care acuza că dosarele sale sunt instrumente politice.

"M-am prezentat, în baza Rechizitoriului depus de Daniel Morar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru primul termen în dosarul care vizează finanţarea, cu pixuri şi brichete, a campaniei electorale din 2004, a PSD şi a mea. Pentru ca procesul să se desfăşoare cât mai „obiectiv”, Daniel Morar a propus pentru audieri 972 de martori. În condiţiile actuale, în care ICCJ nu poate stabili mai mult de un termen pe lună pentru un dosar şi respectiv, audierea a 10 martori pe şedinţă, acest proces ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de circa 9 - 10 ani, perioadă care va depăşi, fără îndoială, durata mandatului actualei Comisii Europene ce monitorizează succesele „remarcabile” ale procurorilor lui Daniel Morar. Pe care istoria însă le va consemna", scrie acesta.

Pentru comparaţie, Năstase a amintit că în procesul de la Nürnberg au fost audiaţi 270 de martori, de aproape patru ori mai puţini decât în cazul său (970).

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Năstase, la judecata cea strâmbă