România nu vrea „bisericuţe” în UE

România nu vrea „bisericuţe” în UE

România nu a considerat „oportună” reuniunea la care au participat ieri nouă state din centrul şi estul UE, pentru coordonarea poziţiei în vederea Consiliului European informal, desfăşurat ulterior la Bruxelles, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a precizat că astfel de formate nu sunt caracteristice ideii de solidaritate a UE, iar România a participat doar pentru a exprima acest punct de vedere. Întâlnirea statelor din estul UE a fost iniţiată de Polonia, pe fondul temerilor că protecţionsimul vechilor şi mai bogatelor state membre va accentua efectele crizei în ţările mai sărace.

Înainte de reuniunea consiliului, un moment de confuzie: Traian Băsescu a fost întâmpinat de ziariştii europeni cu apelativul „domnule prim-ministru”.

În cadrul Consiliului, şeful statului a subliniat că sistemul bancar românesc este „solid”, dar că „are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă”. „Punctul de vedere comun stabilit la sfârşitul reuniunii a fost ca băncile subsidiare care îşi desfăşoară activitatea în ţările nou-intrate, cu bănci-mamă în zona euro, trebuie să continue să fie sprijinite de băncile-mamă”, a precizat preşedintele Băsescu. Europa se leapădă de protecţionism

Menţionând sumele puse la dispoziţie de BEI, BERD şi FMI, preşedintele a asigurat că România are mecanisme necesare pentru combaterea efectelor crizei. El a îndemnat guvernul, instituţiile statului şi băncile din România să „acceseze rapid” finanţarea pusă la dispoziţie de aceste bănci.

Băsescu a mai precizat că marii contributori ai FMI au asigurat că îşi vor spori contribuţiile, pentru susţinerea statelor în dificultate. Asigurări au venit şi de la Mirek Topolanek, premierul Cehiei, care deţine preşedinţia UE.

El a subliniat că UE va ajuta orice ţară aflată în dificultate, dar că nu se pune problema unui plan de salvare a tuturor ţărilor din centrul şi estul UE. Un astfel de plan, formulat de Ungaria, a fost respins de Germania, dar şi de Cehia sau Estonia. În concluziile summitului, cei 27 şi-au reiterat sprijinul pentru piaţa unică europeană, un răspuns la te merile privind îmbrăţişarea protecţionismului şi încurajarea unei divizări a UE.

Ne puteți urmări și pe Google News