Forţele de securitate irakiene au făcut faţă probelor şi sunt pregătite să preia sarcinile de la forţele americane, a declarat sâmbătă primul ministru irakian, Nouri Al-Maliki, informează AFP.
Oficialul arab a afirmat că preşedintele american Barack Obama a fost de acord, într-o convorbire telefonică desfăşurată vineri, să furnizeze Irakului mai multe echipamente militare şi armament, în scopul combaterii insurgenţilor şi ameninţărilor străine.
Obama declarase vineri că misiunea americană de luptă din Irak va lua sfârşit la 31 august 2010, dar pe teritoriul irakian vor mai rămâne 35.000-50.000 de militari pentru a instrui forţele de securitate locale. „Am intenţia de a retrage toţi soldaţii americani până la finele anului 2011”, a dat asigurări preşedintele SUA.
Vicepreşedintele irakian, Tarik al-Hashemi, a salutat şi el sâmbătă anunţul preşedintelui american Barack Obama de a retrage majoritatea trupelor până în august 2010, subliniind însă că Irakul va mai avea nevoie „pentru ceva vreme” de ajutorul Washingtonului.
El a adăugat că administraţia de la Bagdad face maximum de eforturi pentru a dezvolta capacităţile forţelor armate irakiene şi a le îmbunătăţi performanţele, însă Irakul va avea nevoie încă de comunitatea internaţională, SUA având o mare responsabilitate în acest domeniu.
„Nu vrem acte de caritate din partea SUA”
Conform biroului vicepreşedintelui irakian, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, i-a telefonat lui Hashemi vineri seara, afirmând că „retragerea trupelor este ceva firesc, în lumina ameliorării securităţii în Irak şi a voinţei administraţiei americane de a trece de la un efort militar la un efort civil şi umanitar pentru reconstrucţia ţării”.
Anunţul rămânerii în Irak a circa 50.000 de soldaţi americani i-a nemulţumit pe simpatizanţii clericului şiit Muqtada al-Sadr, juristul Nasser al-Issawi, apropiat clericului, afirmând că retragerea trebuie să fie o decizie pur irakiană şi nu un act de caritate din partea Casei Albe. El a cerut o retragere imediată pentru a se ajunge la o suveranitate completă, aceasta fiind voinţa poporului irakian.
Politicianul sunit Adnan Pachachi a afirmat la rândul său că principala sa grijă este nevoia de a se asigura că forţele de securitate irakiene, dominate de şiiţi, sunt capabile să protejeze întreaga ţară, adăugând că va fi nevoie de asistenţa SUA în viitorul apropiat pentru a ajuta Irakul să facă faţă oricărui pericol extern.
„Într-un an sau doi, vom reuşi probabil să organizăm forţe de securitate nesectare, care să fie în totalitate loiale statului”, a estimat el.
Sursa: Agerpres