Tone de deșeuri colectate din orașele britanice ajung ilegal în Africa, unde pun în pericol viețile celor care se văd nevoiți să trăiască din valorificarea acestor gunoaie, arată o anchetă comună a The Independent, Sky News și Greenpeace.
"Este clar că sistemul după care se colectează aparatura pe care britanicii o aruncă nu merge așa cum ar trebui. Sub pretextul refolosirii, electronice care clar nu pot fi refolosite sunt pur și simplu aruncate în țările în curs de dezvoltare", a spus directorul Consiliului Industrial pentru Reciclarea de Echipamente Electrice, Claire Snow.
Potrivit presei britanice, în fiecare an, 10.000 de tone de televizoare aruncate și 23.000 de computere clasificate ca deșeuri periculoase ies ilegal din Marea Britanie.
Cum funcționează afacerea
Guvernul britanic colectează aceste deșeuri, într-un program oarecum asemănător cu "Marea debarasare" din România. Problema este însă la punctele de reciclare.
Aici, dealerii oferă aproximativ 3,5 euro pentru un televizor și 1,2 euro pentru un monitor de computer. Astfel, se creează concurență statului, care nu va ajunge niciodată să colecteze cantitatea de deșeuri pe care și-o propune.
Un amănunt interesant este că Marea Britanie este responsabilă pentru 15% din deșeurile electronice ale Europei.
Unde ajung gunoaiele
Jurnaliștii de investigație au descoperit că un televizor aruncat în orașul englez Basingstoke a ajuns tocmai în Lagos, Nigeria. Totuși, legea spune clar că deșeurile care nu pot fi refolosite sunt interzise exportului în țările sărace, în curs de dezvoltare.
O altă destinație pentru aceste deșeuri este Ghana. În acest state africane, tinerii își riscă viața, dar își și câștigă existența din vânzarea de piese recuperate din aceste deșeuri. Citiți și: Colectarea de deşeuri electronice, mult sub "ţintele" europene