Planul de stimulare a economiei americane, în valoare de 787 de miliarde de dolari, va fi promulgat mâine, la Denver, de principalul său susţinător, preşedintele SUA, Barack Obama, potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Reuters.
Documentul a fost adoptat vineri seara de senatorii americani, la scurt timp după ce Camera Reprezentanţilor i-a dat votul de susţinere. „Voi semna actul normativ în curând şi vom începe imediat investiţiile necesare ca oamenii să-şi reia activitatea“, a declarat Obama.
Potrivit senatorului democrat Daniel Inouye, acest plan „nu va rezolva problemele peste noapte. El va demara procesul şi va da Americii încrederea că putem depăşi această criză“. Programul va da roade în 2010
Programul de salvare promovat de şeful statului american prevede reduceri de impozite pentru cetăţenii din clasa medie, bani pentru proiecte de construcţii, ajutoare pentru persoanele sărace şi fără serviciu, precum şi investiţii noi în energie alternativă. Aplicând acest plan de salvare, democraţii speră să salveze sau să creeze circa 3,5 milioane de locuri de muncă.
Din întreaga sumă prevăzută în program, 36% vor merge către reducerea impozitelor, restul de 64% vor fi folosiţi pentru alte cheltuieli. Sumele enorme cheltuite de guvern vor adânci semnificativ deficitul bugetar al SUA, care a ajuns deja la un nivel-record. Potrivit specialiştilor, stimulul de 787 de miliarde de dolari va adânci deficitul cu circa 400 de miliarde de dolari. Conform oficialilor Casei Albe, după momentul semnării va mai dura aproximativ o lună până când banii vor intra în economie. Principala îngrijorare a economiştilor este că stimulentele vor ajunge prea târziu pentru a mai avea un efect pozitiv anul acesta.