Filiala unităţii bancare din cartierul Mănăştur a fost aseară ţinta unui hold-up pregătit minuţios de cel puţin patru hoţi. Oficialii băncii Transilvania au anunţat că vor oferi o recompensă în valoare de 25.000 de lei pentru prinderea infractorilor.
Jandarmii au găsit, în urmă cu câteva momente, mai multe acte ale Băncii Transilvania. Documentele au fost găsite chiar în zona pe unde au fugit atacatorii. Se pare că jaful de ieri a durat puţin peste un minut.
O filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca, situată în cartierul Mănăştur, a fost jefuită ieri-seară de două persoane despre care poliţia nu a putut furniza amănunte până la această oră. Aseară, peste 100 de jandarmi şi poliţişti organizaseră filtre în oraşşi în jurul acestuia.
Din primele informaţii rezultă că hoţii au furat aproximativ 260.000 de lei din casierie. Poliţiştii au alcătuit portretele- robot ale suspecţilor şi una dintre piste este că aceştia fac parte dintr-o grupare periculoasă din Cartierul Mănăştur care a acţionat, până de curând, în Italia.
Hoţii au ales să dea lovitura în jurul orei 16.45, oră la care traficul din zonă este extrem de aglomerat, ceea ce, avea să se dovedească ulterior, i-a ajutat să se facă nevăzuţi. Există încă cel puţin alte două amănunte care sugerează că jaful a fost pregătit minuţios. Pe de-o parte, înainte de a intra în bancă, hoţii au aşteptat să treacă maşina poliţiei care patrula. Pe de altă parte, se pare că hoţii ştiau că intrarea în bancă nu este „acoperită“ de camerele de supraveghere, care sunt orientate doar înspre bancomate.
Sediul în care funcţionează banca aparţine societăţii Piscicola din Cluj- Napoca şi i-a fost închiriat firmei Farmavet SA, patronată de Zoia Rus, soţia comisarului-şef Toma Rus, care ocupă funcţia de adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Ministerul de Interne. Ca într-un film cu gangsteri
Potrivit martorilor, la acţiune au participat patru persoane, dintre care doar două au intrat efectiv în bancă. Ioan Morar, unul dintre martorii oculari, a declarat pentru „Evenimentul zilei“ că în faţa băncii au staţionat mai multă vreme două maşini de culoare închisă. La un moment dat, pe lângă acestea a trecut o maşină de poliţie care se afla în misiune. „Abia după ce a trecut maşina de poliţie, câte un tip a coborât din fiecare maşină şi a intrat în bancă. Nu mi-am dat seama ce se întâmplă decât după ce oamenii care se aflau la bancomat au început să strige că banca este atacată. După câteva secunde, din bancă au ieşit în fugă cei doi bărbaţi, care erau mascaţi“, ne-a spus Morar.
Cei doi nu au urcat înapoi în maşini după ce au ieşit din bancă, ci au fugit spre zona din spatele băncii, unde se află mai multe blocuri de zece etaje ale unui cartier mai rău-famat. Un alt martor, Horaţiu Surany, confirmă că hoţii au dispărut printre blocurile din spatele băncii, după ce au ameninţat mai multe persoane. Imediat după ce au ieşit valvârtej din bancă, cei doi au fost urmăriţi de un subofiţer de jandarmi, Flaviu Cuc, îmbrăcat în civil, care se afla în drum spre casă şi care a fost alertat de câteva femei care strigau şi plângeau. „I-am urmărit pe atacatori împreună cu un agent de pază de la bancă. După câteva sute de metri, acesta s-a întors pentru că nu-şi putea părăsi postul. Am continuat să-i urmăresc, dar i-am pierdut când au intrat într-un gang, după o ghenă“, a declarat jandarmul. Cel mai probabil, spun surse din echipa de anchetatori, hoţii au fugit cu o maşină.
Poliţiştii clujeni reuşiseră, ieri-seară, din primele cercetări, să stabilească un prim scenariu, după ce au audiat mai mulţi salariaţi din cadrul băncii. Astfel, ei au stabilit că, după ce au intrat în bancă, hoţii l-au atacat pe paznic, pe care l-au electrocutat cu un pistol de tip electroşoc. Apoi au mers spre primul ghişeu, au spart uşa de lemn de la intrare cu o lovitură de picior, i-au ordonat casieriţei să-şi ţină capul pe masă, ameninţând-o că altfel o vor ucide. Au luat de la mai multe casierii aproximativ 260.000 de lei. Banii furaţi erau asiguraţi Oficiali ai băncii ne-au declarat că toţi banii instituţiei financiare sunt asi gu raţi, conform legislaţiei în vigoare, ast fel că, în urma jafului, banca nu va avea nicio pierdere. „Menţionăm că uni tăţile BT, bancomatele şi toate celelalte echipamente electronice de plăţi func ţi o nează absolut normal, incidentul nea vând niciun alt impact asupra activităţii băncii“, arată sursele citate. Activităţile bancare ale agen ţiei unde a avut loc hold-up-ul vor fi reluate începând de săptămâna viitoare, conform programului obişnuit.
ISTORIC
Sediile de bănci au fost până acum ţinte rare Cu toate că s-a întâmplat mai rar decât în alte state, sediile de bănci au devenit, în ultimii ani, şi în România ţinte pentru hoţi.
- În primăvara anului 2000, o maşină a Băncii Ţiriac a fost atacată de indivizi înarmaţi, în Bucureşti. Unul dintre hoţi a fost prins pe loc, iar sacul cu 30.000 de dolari a fost recuperat. Şoferul maşinii era, potrivit anchetatorilor, complice la jaf.
- În aprilie 2002, un agent de pază de la o sucursală din Braşov a fugit cu 8.000 de dolari, după ce întrerupsese înregistrarea de la sistemul de supraveghere. Autorul a lăsat şi un bilet, pe care scrisese: „Îmi pare rău“ şi a plecat cu arma şi cu un încărcător cu 12 cartuşe. A fost descoperit, la scurt timp.
- În ianuarie 2008, din sediul din Floreşti al Băncii Transilvania au dispărut 197.000 de lei, 9.000 de euro şi 3.000 de dolari. Zidul ce despărţea fostul restaurant de sediul băncii a fost tăiat cu flexul, în dreptul seifului. Sistemul de supraveghere nu detectase nicio mişcare. Principalul suspect s-a predat două zile mai târziu şi s-a spânzurat apoi în arestul poliţiei.
Citiți și: