În timp ce nutriţioniştii americani recomandă laptele degresat de la vârsta de 2 ani, cei români nu agreează această variantă.
Pentru a preveni boli grave de inimă ce pot apărea mai târziu în viaţă, nutriţioniştii americani susţin că, după ce trec de 2 ani, copiii nu ar mai trebui să consume lactate cu un conţinut ridicat de grăsime. Motivul revizuirii unor recomandări mai vechi este legat de faptul că în ziua de azi copiii consumă produse fast-food şi nu mai fac mişcare. Specialiştii români spun însă că o astfel de regulă ar trebui să se aplice doar la copiii cu o greutate excesivă, foarte sedentari.
Riscuri: blocarea arterelor
„Copiii nu ar trebui să mai bea lapte gras după vârsta de 2 ani pentru a preveni blocarea arterelor şi bolile de ini mă de mai târziu“, este ultima recomandare a specialiştilor de la agenţia guvernamentală Food Standards Agency (SUA). Motivul acestei schimbări de optică este strâns legat de nivelul ridicat de grăsimi în sânge (un in dicator al problemelor cardiace) identificat la copiii mai mici de cinci ani.
Food Standars Agency (FSA), care recomandă şi reducerea consumului de unt, brânză, prăjituri, cârnaţi şi hamburgeri, a lansat o campanie de conştientizare a părinţilor asupra riscurilor pe care le prezintă grăsimile saturate. Acestea cauzează blocarea arterelor.
Conţinut de grăsime între 1% şi 3,5%
Pe piaţă există lapte integral cu un conţinut de grăsime de 3,5%, lapte semidegresat cu 1,5% sau 1% grăsime. Toate cele 3 sortimente au aceeaşi cantitate de calciu, vital pentru dezvoltarea oaselor şi a dinţilor copiilor.
„Pentru copiii sub 2 ani este foarte important să aibă suficiente grăsimi în alimentaţie. Dacă vorbim despre grupe mai mari de vârstă, ne preocupă faptul că ar putea deveni obezi. Este o idee bună să începi să mănânci sănătos cât mai devreme“, comentează medicul Rosemary Hignett, nutriţionist la FSA.
Medicii români nu agreează ideea avansată de americani. „Copiii ar trebui să consume lapte integral, cu 3,5% grăsime, pentru că au nevoie până la pubertate de acizii graşi şi colesterolul care se găsesc în lapte. Acestea fur nizează energie şi ajută la maturarea sistemului nervos“, comentează Eduard Adamescu, nutriţionist.
OPINIA NUTRIŢIONIŞTILOR ROMÂNI
Un copil activ are nevoie de grăsimile din lactate
Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi crede că laptele integral, cu 3,5% grăsime, nu ar trebuie scos din alimentaţie după vârsta de 2 ani. „Un copil sănătos, activ, are nevoie de energie, iar grăsimea din lapte nu-l îmbolnăveşte. În lapte se găseşte şi acid linoleic . El nu lasă grăsimile să se depună pe fese ori pe abdomen. Îl îmbolnăveşte grăsimea ascunsă din alte alimente precum bis cuiţi, produse de patiserie, chipsuri ori frişca vegetală“, crede Mencinicopschi. Doar copiii sedentari nu trebuie să primească alimente cu grăsimi.
„Dacă vorbim de un copil care stă toată ziua la calculator şi la televizor, acestuia i-ar putea dăuna, practic, orice. În acest caz se schimbă problema pentru că tonusul unui astfel de copil este scăzut, iar consumul de energie scade. Pe de altă parte, un lapte degresat este unul şi fără vitamina A, E, K, D“, mai spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. El recomandă şi iaurtul integral (cel natural, fără fructe sau adaosuri de zahăr) pentru că este bogat în Omega 3.