Ministerul Educației a decis: Înscrierea în clasa pregătitoare, decalată cu o săptămână
- Daniela Șerb
- 9 februarie 2015, 18:19
Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi că înscrierea în primele clase din învățământul primar se va face mai târziu cu o săptămână.
Prima etapă de înscriere începe pe 16 februarie și nu pe 9 cum era stabilit inițial prin proiectul de ordin al Ministerului Educației, a spus astăzi ministrul Cîmpeanu. A doua etapă va avea loc pe 23 martie, potrivit ordinului trimis către publicare în Monitorul Oficial.
Astfel, lunea viitoare, vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate.
Tot atunci vor fi afişate: programul de completare a cererilor tip de înscriere, programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare şi criteriile de departajare elaborate de fiecare şcoală.
Între 16 şi 27 februarie, vor fi organizate în şcoli întâlniri pentru informarea părinților elevilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 - 2016, în învăţământul primar.
În perioada 18 - 26 februarie, va fi organizată Ziua porţilor deschise, în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu învățătorii și directorii.
Între 23 februarie şi 13 martie, vor fi completate de părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere.
Pe 20 - 21 martie vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii rămași neînscrişi după prima etapă.
Locurile rămase libere după prima etapă şi procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere vor fi afişate, la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, pe 23 martie.
Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru anul şcolar 2014 - 2015, 665.000 de locuri în grădiniţe, 925.000 de locuri în învăţământ primar, 830.000 în învăţământ gimnazial (din care 810.000 în învăţământ cu frecvenţă - zi şi 20.000 în învăţământ cu frecvenţă redusă), 180.000 în învăţământul liceal şi 51.000 în învăţământul profesional.