Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea şi-au dat demisia de la MAI după ce nu au reuşit să-l impună la minister pe omul lui Vanghelie, Mincu Silvestru.
Ambiţia lui Marian Vanghelie de a-şi instala oamenii în fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a pus punct şi carierei de ministru a lui Liviu Dragnea, după ce în urmă cu trei săptămâni mai făcuse o victimă: Gabriel Oprea. Mincu Silvestru este numele interpusului lui Vanghelie pe care Dragnea nu a reuşit să-l impună în funcţia de secretar de stat pentru ordine publică.
Refuzat de Emil Boc, dar presat de Vanghelie şi Hrebenciuc, Dragnea nu a fost ajutat de propriul său trecut de baron local al PSD să se menţină în fruntea MAI, astfel că, cedând presiunilor, a ales libertatea şi a demisionat.
În confesiunile făcute liderilor PSD, Dragnea susţine că a demisionat pentru că nu a putut să-l numească pe Mincu Silvestru secretar de stat, dar şi pe un alt presupus reprezentant al lui Vanghelie, Ionel Georgescu, în fruntea serviciului secret al ministerului.
Înainte ca liderii PSD să discute aseară despre succesorul de la Interne, preşedintele Traian Băsescu i-a chemat la Cotroceni pe Mircea Geoană şi pe Emil Boc, imediat ce s-a întors de la Budapesta. Silvestru, înaintat oficial de Dragnea, ignorat de Boc Liviu Dragnea, şeful baronilor locali ai PSD, a ajuns ministru de interne cu sprijinul nemijlocit al prietenilor săi: Marian Oprişan, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu. O contribuţie decisivă la nominalizarea lui au avut Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc. Înţelegerea cu aceştia a fost ca reprezentanţii lor, mai precis Mincu Silvestru şi Ionel Georgescu, să fie numiţi de Dragnea în MAI. Primul pe post de secretar de stat (prim-adjunct al ministrului), cel de a-l doilea în fruntea serviciului secret al poliţiei (DGIPI). Dragnea a fost de acord şi a ajuns ministru. Nominalizarea celor doi la MAI a fost aprobată de Biroul Permanent al PSD fără obiecţii.
Potrivit unor surse guvernamentale, săptămâna trecută, Dragnea a avansat şi oficial numele lui Silvestru, cu Georgescu la pachet, către premierul Emil Boc. În ciuda reproşurilor explicite că tergiversează numirile, primite luni în şedinţa coaliţiei, Boc nu şi-a pus însă semnătura pe numirea lui Silvestru, din cauza trecutului său controversat.
Silvestru fusese declarat indezirabil, susţin surse din PDL, încă de acum câteva săptămâni, când PSD i l-a pus pe masă fostului ministru, Gabriel Oprea. La acel moment însă refuzul lui Boc nu a ajuns să se oficializeze, întrucât Oprea a înaintat o listă diferită a propunerilor de numire, care i-a şi atras retragerea sprijinului politic din partea PSD. Nica, succesor Următorul ministru de interne va fi Dan Nica, aceasta urmând să păstreze şi funcţia de vicepremier. Decizia a fost luată aseară în Biroul Permanent PSD şi validată la scurt timpi şi de Comitetul Executiv. Nominalizarea lui Nica a fost făcută în Kiseleff, după o întâlnire de aproximativ o oră a liderului PSD, Mircea Geoană, cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Emil Boc, la Cotroceni.
„Vom avea o întâlnire care să ducă rapid la o soluţie care să genereze stabilitate în minister“, a mai anunţat preşedintele, la întoarcerea din vizita oficială în Ungaria. Potrivit unor surse apropiate Cotrocenilor, una din „variantele de lucru“ luate în discuţie a fost inclusiv ipoteza ruperii Internelor de Administraţie, fără a fi luată însă nicio decizie.
Au renunţat la Silvestru şi Georgescu
Surse din PSD au declarat tot aseară s-a decis în cadrul întâlnirilor să se renunţe la nominalizările impuse de Vanghelie, mai precis Mincu Silvestru şi Ionel Georgescu au fost scoşi din cărţi pentru ocuparea posturilor de secretar de stat, respectiv în fruntea serviciului secret al poliţiei (DGIPI). Astfel, în următoarele zile se vor face alte nominalizări.
Informaţia de ultimă oră a fost confirmată şi de liderul PSD, Mircea Geoană. "Ministrul Nica are libertate deplină în a-şi alege colaboratorii, bineînţeles cu consultarea partidului", a răspuns acesta la întrebarea referitoare la cele două nominalizări. FUNCŢIE-CHEIE
Secretar de stat pentru Ordine Publică - cel mai important post din Ministerul de Interne Postul de secretar de stat pentru ordine publică (considerat, de fapt, prim-adjunct al ministrului) - miza din spatele demisiei lui Liviu Dragnea - este cel mai important „fotoliu“ din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Motivele: omul care ocupă acest scaun controlează, practic, activitatea Direcţiei Generale de Infor maţii şi Protecţie Internă (DGIPI), a poliţiei şi a Jandarmeriei. „Toate operaţiunile importante sunt coordonate de prim-adjunctul ministrului, care poate obţine, la ordin, de la DGIPI, orice informaţie despre clanurile interlope, despre infractorii monitorizaţi, dar şi despre angajaţii ministerului.
Mai mult, secretarul de stat pentru ordine publică este cel care propune ministrului oamenii ce vor fi numiţi în posturi cheie în structurile subordonate ministerului. În plus, de regulă, acest om este un actual sau fost militar, care cunoaşte foarte bine sistemul şi îl poate controla, dintr-un motiv foarte simplu: toţi şefii de arme îi sunt supuşi şi loiali, deoarece văd în el un om al sistemului care rămâne, iar în ministru un poli tician care vine şi pleacă repede“, susţin poliţişti cu „state vechi“ în MAI.
De altfel, este de notorietate faptul că în perioada în care Ioan Rus era ministru de interne, instituţia a fost controlată, practic, de generalul Toma Zaharia. La fel s-a întâmplat în „mandatele“ lui Cristian David şi Vasile Blaga, când „mâna forte a ministerului“ a fost, de fapt, Anghel Andreescu. Prin urmare, dacă „aripa“ Vanghelie din PSD obţine acest fotoliu nu mai are de ce să lupte pentru DGIPI, al cărei şef va deveni oricum un supus umil al secretarului de stat pe ordine publică. (Raluca Dan)
Citiţi şi:
PERSONAJ CONTROVERSAT
„Generalul Berbecuţ“ - fapte de arme
Mincu Silvestru, cel pe care Vanghelie îl propulsează în funcţia de secretar de stat al MAI, are state vechi în Miliţia ceauşistă, iar de numele său se leagă multe controverse. Şi-a început cariera în 1976, după ce a absolvit Şcoala de Ofiţeri şi Dreptul. De-a lungul timpului, Silvestru a activat în mai multe funcţii din Ministerul de Interne: şef IPJ Giurgiu, al Poliţiei Sectorului 2, 3, 1 şi a condus secţiile bucureştene 8, 10, 11, 12 şi 13. Ulterior, a fost numit adjunct al şefului Poliţiei Capitalei. După ce a fost dat afară din poliţie, a fost recuperat de SRI, trecând în rezervă în 2006. „Cutia milei“
Anii ’90 l-au prins pe Mincu Silvestru la Giurgiu, judeţul de frontieră cel mai apropiat de Capitală. Mincu a condus IPJ Giurgiu până în 1996, când a fost în de părtat din funcţie în urma unei acţiuni a SRI care l-a vizat.
Monitorizarea a durat câteva luni, fiind declanşată de plângerile subalternilor lui Mincu şi ale unor lucrători vamali. Supravegherea operativă, ascultările şi filajul au dovedit că, la acea dată, Mincu controla în beneficiul propriu traficul transfrontalier legal şi ilegal. Era de notorietate, susţin sursele EVZ, „cutia poştală“ instalată pe uşa biroului şefului de atunci al IPJ Giurgiu, în care fi ecare poliţist de frontieră sau rutier şi fiecare vameştrebuia să pună, obligatoriu, la ieşirea din tură câteva zeci de dolari sau mărci. Banii proveneau din şpăgile făcute de aceştia pe timpul ser viciului.
Colonelul Mincu Silvestru pretindea că acea colectă era menită, în parte, şefilor IGP, care să închidă astfel ochii la neregulile din IPJ Giurgiu. În 2003, EVZ a dezvăluit că acelaşi Mincu ar fi fost implicat şi în operaţiunea „Banii pentru Partid“, prin care s-a asigurat o bună parte din finanţarea PDSR, până în 1996. Prieten cu „Fane Căpăţână“
Debarcat de la conducerea inspectoratului judeţean, în urma acţiunii SRI, colonelul Mincu a fost detaşat disciplinar la Slobozia, la conducerea Şcolii de agenţi de poliţie. Ulterior, după doar trei luni, Mincu a fost adus în Bucureşti, la Secţia 8 Poliţie.
În acea perioadă, numele lui Mincu a fost asociat cu cel al lui Ştefan Dinu, zis Fane Căpăţână. Deşi era urmărit general de câteva luni, interlopul a participat la ziua de naştere a ofiţerului de poliţie - după cum susţin mai mulţi dintre participanţii la acea petrecere, chestionaţi de EVZ. În august 2001, Mincu Silvestru a fost audiat de Parchetul Militar după ce a fost acuzat de mai multe persoane că ar fi primit mită în valoare de 100 de milioane de lei vechi şi un berbecuţ pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a unui dosar penal care îl viza pe traficantul de combustibil Cornel Ceauşu. Acesta din urmă era cercetat într-un dosar, alături de alţi 52 de inculpaţi (dintre care 7 poliţişti), pentru furt de combustibil.
Refugiat în SRI Anchetele nu au perturbat însă cariera lui Mincu Silvestru, care a ajuns adjunct al şefului Poliţiei Capitalei. În februarie 2003 a fost destituit din funcţie, dar imediat numit şef al Poliţiei Sectorului 1. În acest scaun a zăbovit până în iunie 2003, când a fost dat afară de şeful IGP de atunci, chestorul Florin Sandu. Motivul: raportări false de cazuri şi nesoluţionarea unor plângeri penale. Neoficial, debarcarea lui Mincu a fost efectul scandalului generat de subordonaţii săi de la Secţia 5, prinşi la furat de combustibil din conducte.
Deşi porţile poliţiei se închiseseră, concomitent, pentru Mincu s-au deschis cele ale SRI. Astfel, fostul miliţian a fost încorporat la Departamentul de Logistică al SRI, condus de controversatul gene ral Gioni Popescu.
De aici, Mincu Silvestru a fost trecut în rezervă în 2006, împreună cu şeful şi protectorul său. Tot atunci a căpătat şi gradul de general, prin decret prezidenţial. Numele lui Mincu a fost vehiculat şi în scandalul legat de fraţii Cămătaru, fiind bănuit de muşamalizarea unor infracţiuni comise de aceştia. (Mihai Boeru)
Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Miza lui Vanghelie