Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat joi seara că în 2012 va începe construirea celei de-a doua centrale nucleare de a treia generaţie (EPR) din Franţa, confirmând astfel informaţiile publicate de cotidianul „Le Figaro“.
Decizia a fost salutată de companiile din sectorul energetic nuclear şi de edilii locali, dar şi criticată de organizaţiile ecologice, relatează AFP. „Preşedintele republicii confirmă începerea proiectului de realizare a celei de-a doua centrale nucleare de tip EPR la Penly, în Seine-Maritime“, un departament din Normandia, se arată într-un comunicat emis de Palatul Elysée. Noua centrală va fi realizată de un consorţiu din care fac parte compania de stat Electricité de France (EDF), cu participaţie majoritară, precum şi companiile GDF Suez şi Total.
Dosarul proiectului va fi supus spre dezbatere publică în următoarele săptămâni. Lucrările de construcţie ar urma să demareze în 2012, urmând ca, în 2017, centrala să fie racordată la reţeaua naţională de electricitate. Prima centrală nucleară ERP din Franţa se construieşte deja în Flamanville (nord-vestul ţării). Opinii pro şi contra
Directorul general al companiei Electricité de France, Gérard Mestrallet, s-a de clarat „mulţumit“ de decizia pre şe dintelui francez, despre care afirmă că este potrivită „pentru securitatea energetică a ţării şi pentru actorii din sectorul nuclear“. Anunţul preşedintelui francez a fost primit ieri cu optimism şi de autorităţile locale din regiunea Penly, care consideră că proiectul este „o formidabilă gură de aer“ pentru forţa de muncă a regiunii, afectată de criza din sectorul auto.
Iniţiativa a fost însă criticată de filiala din Franţa a organizaţiei Greenpeace, care consideră că proiectul este neecologic şi mult prea costisitor. Ecologiştii au dat ca exemplu construcţia centralei EPR din Finlanda, care a depăşit termenul de finalizare cu 38 de luni şi va costa aproximativ 5,5 miliarde de euro. Prima centrală de tip EPR din Franţa se află încă în construcţie la Flamanville, în nord-vestul ţării.