Cel puţin 2.800 de copii din judeţul Hunedoara au rămas în grija rudelor, după ce unul, sau ambii părinţi au plecat la muncă peste hotare, în timp ce câteva sute au fost abuzaţi şi exploataţi de rude, ori vecini, din cauză că nu au fost supravegheaţi.
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Hunedoara spun că au făcut tot posibilul să le acorde sprijin acestor copii şi că toate datele le-au obţinut, în urma unei colaborări cu autorităţile din fiecare localitate, dar că fenomenul a devenit îngrijorător. Toţi aceşti copii vor beneficia din acest an de proiecte noi, special destinate lor.
“Numai în anul trecut am înregistrat 2.819 copii ai căror părinţi sunt la muncă peste hotare, iar numărul copiilor pentru care s-a luat măsură de protecţie a ajuns la 108, în timp ce cu numai un an în urmă, erau doar 70. Un număr de cel puţin 300 de cazuri de abuzuri au fost confirmate şi sunt copii care au fost abuzaţi şi exploataţi, motiv pentru care din acest an, avem echipe mobile care vor acţiona şi interveni cât mai promt în astfel de situaţii”, spune Viorica Popescu, directorul DGASPC Hunedoara.
Copiii lăsaţi în grija rudelor sau cei abuzaţi şi exploataţi ajung, însă, foarte rar să fie consiliaţi, sau numai după ce devin cazuri grave, iar psihologii spun că astfel de situaţii sunt cu greu monitorizate.
„Aceşti copii ajung să-şi schimbe şi să-şi inverseze ierarhia valorilor şi au tulburări de comportament. Aşa se face că părinţii care le trimit bani din străinătate, sperând ca astfel să le compenseze lipsa, fac mai mult rău şi copii o iau pe căi greşite”, spune Silvana Capriş, psiholog.
Numai anul trecut, în judeţul Hunedoara au fost înregistrate 58 de cazuri de copii cu tulburări grave de comportament, iar la finele anului trecut, erau înregistraţi 68 de copii care au săvârşit fapte penale.