După vârsta de 30 de ani, verificaţi-vă tensiunea arterială, iar după 40 de ani, faceţi o electrocardiogramă anual şi măsuraţi-vă colesterolul.
Măsurarea tensiunii arteriale şi a colesterolului, precum şi electrocardiograma sunt teste pe care trebuie să le faceţi anual după vârsta de 30 de ani, dacă vreţi să vă ţineţi inima sănătoasă. Asta pentru că riscurile pot fi majore. Medicii avertizează că 70% dintre persoanele cu hipertensiune nu au niciun semn al bolii până la apariţia unui infarct sau atac vascular cerebral.
La copii, bolile de inimă ascund alte probleme
După vârsta de 45 de ani, tensiunea arterială trebuie măsurată o dată la şase luni, chiar dacă este normală. „Persoanele de 40 de ani cu părinţi care au hipertensiune trebuie să-şi măsoare tensiunea o dată la trei-patru luni“, explică profesorul Eduard Apetrei, medic cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“, din Bucureşti. La copii, tensiunea arterială se măsoară după vârsta de 6-7 ani.
„Pentru copii trebuie manşete speciale, care din păcate nu se prea găsesc în România. În general, hipertensiunea este rară la copii, mai des întâlnindu-se forme de hipertensiune secundară, când micuţii sunt de fapt bolnavi de rinichi“, mai spune Eduard Apetrei. Presiunea normală a sângelui este 120 cu 80, deşi valori puţin mai ridicate nu reprezintă o problemă de sănătate.
Nu ignoraţi senzaţiile de respiraţie scurtă
Electrocardiograma se face anual, mai ales după vârsta de 40 de ani. „După această vârstă, la femei se apropie perioada de menopauză, iar la bărbaţi creşte riscul de boli de inimă. Dacă rezultatele electrocardiogramei nu sunt bune, aceasta trebuie repetată mai des de o dată pe an“, afirmă profesorul Mircea Cinteză, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Palpitaţiile, durerile în piept sau senzaţia de respiraţie scurtă sunt simptome care arată că aveţi nevoie să faceţi o electrocardiogramă.
Electrocardiograma de efort este mai relevantă decât electrocardiograma la repaus. Aceasta se face în timp ce alergaţi pe o bandă rulantă. „Electrocardiograma de efort se face pentru aprofundarea diagnosticului sau pacienţilor care urmează să facă o operaţie pe cord“, precizează medicul Eduard Apetrei.
Colesterolul este un alt test important pentru sănătatea inimii. Tinerii trecuţi de 25 de ani trebuie să-şi măsoare colesterolul cel puţin o dată la trei ani dacă părinţii lor au colesterolul ridicat.
După vârsta de 40 de ani, persoanele sănătoase trebuie să-şi facă testul o dată la 2-3 ani, iar după 55 de ani, în fiecare an.
„Copiii ai căror părinţi fac parte din categoria cu dislipidemii trebuie să-şi măsoare colesterolul încă de la vârsta de 15 ani. Totuşi, această categorie este una restrânsă“, afirmă Eduard Apetrei.
Nivelul total al colesterolului trebuie să fie sub 160. Nivelul colesterolului rău, LDL, este bine să fie sub 100, iar nivelul colesterolului bun, HDL, peste 60.
ATENŢIONARE
Diabetul, factor de risc pentru cord
Nici măsurarea glicemiei nu trebuie neglijată dacă vreţi să ştiţi cum staţi cu inima.
- „Copiii cu părinţi diabetici trebuie să-şi măsoare glicemia încă din primul an de viaţă. În cazul persoanelor sănătoase, glicemia se măsoară după 40 de ani“, mai spune specialistul.
- Persoanele care au dureri la nivelul pieptului, leziuni la vasele de la gât şi picioare pot face tomografie computerizată.
- Analiza proteinei C reactive este recomandată celor cu ateroscleroză şi indică gradul de severitate a bolii.