Discuţiile dintre autorităţile române şi Federaţia Rusă continuă în ceea ce priveşte importul direct de gaze, realizarea unui depozit de înmagazinare pe teritoriul românesc, precum şi posibilitatea ca South Stream, gazoductul care ar contracara proiectul Nabucco, să traverseze România.
„În perioada următoare, Minis terul de Externe va pregăti o întâlnire la Moscova, apoi va urma şi o vizită economică. Sperăm să reluăm acolo o serie de probleme grele dintre cele două state“, a spus Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei. El a adăugat că a primit vizita ambasadorului rus la Bucureşti, care a dorit să vorbească special cu el, însă nu a oferit detalii.
Discuţiile dintre Bucureşti şi Moscova privind oportunităţile de colaborare în aceste domenii datează de câţiva ani, dar fără rezultate concrete. Ultima întâlnire dintre reprezentanţii Gazprom, Romgaz şi Transgaz a avut loc la finele lunii octombrie, la Bucureşti. „Ne-au cerut date tehnice, legislative şi economice pentru a analiza o variantă de traseu a South Stream în România. Suntem în curs de colectare a acestor date“, a spus şeful transportatorului român de gaze, Ioan Rusu. Ruşii vor depozite de gaze
În plină dispută pe tema gazelor între Rusia şi Ucraina, premierul rus, Vladimir Putin, şi preşedintele Traian Băsescu au avut mai multe convorbiri telefonice, în urma cărora presa internaţională a relatat că preşedintele român susţine Moscova şi incriminează comportamentul Kievului.
Mai mult, Putin a declarat că nu se opune includerii României în proiectul South Stream şi s-a arătat dispus chiar la negocierea unor contracte directe cu companii de stat din România pentru comercializarea gazelor. Surse din domeniu au precizat, pentru EVZ, că miza ar putea fi un parteneriat Romgaz-Gazprom pentru realizarea depozitului de gaze de la Mărgineni, care ar reduce dependenţa Rusiei de Ucraina ca ţară de tranzit.
Totodată, Rusia a gândit realizarea unui nou gazoduct, South Stream, care să livreze gaze Europei ocolind Ucraina şi concurând conducta europeană Nabucco, proiect în care România este deja implicată. Reprezentanţii statelor incluse în proiectul Nabucco se vor reuni luni şi marţi la Budapesta, pentru a discuta în special susţinerea politică a proiectului.