Cum să treci mai uşor peste un divorţ

Cum să treci mai uşor peste un divorţ

Nu vă feriţi să fiţi trişti, dar nici nu ezitaţi să începeţi o altă relaţie.

  • Peste 17.200 de români au divorţat în prima jumătate a anului trecut, conform Institutului Naţional de Statistică.
  • În 2007 au avut loc mai mult de 36.300 de divorţuri, în creştere cu 11,3% comparativ cu 2006.

„Creşterea ratei divorţului în România este un lucru foarte bun. Ideea că la 20 de ani întâlnim o persoană pentru toată viaţa este greu de conceput din punct de vedere uman. La vârsta aceasta fragedă nu avem maturitatea de a găsi o persoană cu care să ne înţelegem până la bătrâneţe. Aşa cum nu mâncăm alimente stricate, tot aşa nu trebuie să stăm într-o relaţie care nu mai merge. A avea o relaţie de calitate este o nevoie de bază“, afirmă psihiatrul Eugen Hriscu, de la clinica Psymotion din Bucureşti. Bărbaţii şi femeile suferă în mod diferit

Cel mai greu trec de divorţ partenerii care credeau că relaţia de cuplu mergea bine şi care au fost luaţi prin surprindere de decizia de separare. „Dacă un partener face anunţul şi celălalt este luat prin surprindere, poate urma o perioadă de şoc pentru acesta din urmă. În acest caz, cel mai bine ar fi ca partenerul părăsit să apeleze la un specialist, pentru că starea de şoc poate fi acompaniată de tulburări de somn sau episoade depresive cu tentative de sinucidere“, explică psihiatrul Eugen Hriscu.

Lipsa poftei de mâncare şi de viaţă, precum şi abandonarea activităţilor sunt semne care arată că aveţi nevoie urgent de ajutorul unui specialist. „Divorţul ca doliu este un proces ce durează luni de zile, poate chiar şi ani până la «vindecare». Este normal ca aceia care trec printr-un astfel de moment să fie îndureraţi, frustraţi, chiar şi furioşi, mai ales pe fostul partener“, spune psihanalistul Matei Georgescu.

După divorţ, luaţi-vă câteva zile libere de la serviciu sau, dacă nu se poate, micşoraţi-vă sarcinile. La polul opus se află cei care divorţează din cauza unui conflict prelungit şi, de multe ori, partenerii sunt bucuroşi că o pot lua de la capăt.

Femeile şi bărbaţii sunt afectaţi în mod egal de divorţ, dar diferă modul în care suferă.  

„Bărbaţilor le este teamă că nu sunt suficienţi de buni şi de potenţi, pe când femeile sunt îngrijorate mai mult de ce se va întâmpla în continuare şi de cum îşi vor reface viaţa“, explică Eugen Hriscu.

Viaţa continuă şi după divorţ

După divorţ, cel mai important este să aveţi grijă de voi înşivă şi să nu vă temeţi de o relaţie nouă. „Pericolul pentru cei care au divorţat este să aducă în relaţia nouă problemele nerezolvate din relaţia anterioară. De exemplu, dacă partenerul a fost înşelat, în noua relaţie ar putea fi foarte vigilent şi suspicios. Din acest motiv, o persoană care începe o relaţie cu cineva care a divorţat recent trebuie să-i acorde timp să rezolve doliul după prima relaţie“, mai spune Eugen Hriscu.

Şi sportul poate fi de ajutor. „Pentru a încerca să vă susţineţi propria persoană este bine să începeţi cu exerciţii fizice, sub îndrumarea unui antrenor de sală. După 40 de minute de efort fizic se produce în organism un efect similar unui antidepresiv“, spune Matei Georgescu.

Sunt şi situaţii în care doar timpul vindecă „rănile“. „M-am despărţit de soţul meu acum şase luni, după o căsnicie de zece ani. Deşi am avut o viaţă foarte grea alături de el, îi simt lipsa. Mă trezesc noaptea şi plâng ore în şir“, povesteşte Luminiţa T., din Timişoara.

"Aşa cum nu mâncă m alimente stricate, tot aşa nu trebuie să stăm într-o relaţie care nu mai merge. A avea o relaţie de calitate este o nevoie de bază.", Eugen Hriscu, psihiatru la Clinica Psymotion

Ne puteți urmări și pe Google News