Autorităţile de la Moscova au decis să acorde din nou distincţii părinţilor care dau naştere unui număr mare de copii, informează The Telegraph.
Pentru a putea obţine ordinul "Gloriei Parentale" şi o recompensă materială de circa 1.100 de euro, părinţii ruşi de astăzi trebuie să dea naştere sau să adopte minimum patru copii. Mai mult, ei trebuie să le asigure micuţilor educaţia şi alimentaţia adecvate.
"Reprezentaţi un exemplu pentru societate şi continuaţi tradiţia datoriei parentale, îndeplinită de secole în ţara noastră", a spus preşedintele rus Dmitri Medvedev, care a premiat la Kremlin membrii ai opt familii din diferite regiuni ale ţării.
Invenţie comunistă
Ordinul îşi are originile în dictatura lui Stalin, care dorea o creştere rapidă a populaţiei, după marile pierderi umane din al doilea război mondial.
Stalin a introdus ordinul "Mamei Eroine" în 1944, pentru a recompensa femeile care nasc sau adoptă cel puţin 10 copii. În urmă cu 18 ani, Moscova a renunţat la acordarea legendarei distincţii.
În prezent, Rusia are o populaţie de 140 de milioane de locuitori, dar se confruntă cu problema natalităţii scăzute. O comisie a ONU a stabilit că, dacă scăderea continuă în ritmul actual, peste patru decenii Rusia va număra doar 80 de milioane de locuitori.
"Mama eroină" şi "Gloria maternă", şi în România
Înainte de 1989, mamele cu mulţi copii primeau medalii şi distincţii omagiale. Titlul de "Mamă eroină" şi ordinele "Gloria maternă" şi "Medalia maternităţii" s-au acordat în România începând cu 1954.
"Medalia maternităţii" se acordă pentru naşterea a minimum cinci copii. Ca şi în Uniunea Sovietică, pentru a primi titlul de "Mamă eroină", o femeie trebuia să aibă cel puţin zece copii. O femeie cu zece copii primea lunar câte 500 de lei. Recorduri
- În lume. În secolul XIII, o rusoaică a avut 27 de naşteri, din care au rezultat 69 de copii: 16 gemeni, şapte tripleţi şi patru cvadrupleţi.
- În România. Ana Măcean, din comuna arădeană Semlac, a născut 21 de copii.