Calculatoarele pentru elevi, la preţuri mai mari

Calculatoarele pentru elevi, la preţuri mai mari

Prima şcoală care a primit computere de la însuşi ex-premierul Tăriceanu aşteaptă în zadar restul de PC-uri promise.

Firma distribuitoare a sistat furnizarea şi ar vrea să renegocieze contractul cu Ministerul Educaţiei, la noul curs euro. Ministrul Ecaterina Andronescu nu spune nu renegocierii, dar nici nu e încântată de contract.

Mai multe şcoli din ţară caută acum soluţii pentru a distribui corect puţinele calculatoare primite. Programul pentru dotarea elevilor din ciclul inferior al liceului şi din şcolile profesionale cu calculatoare s-a împotmolit înainte să înceapă. Din cele peste 30.000 de unităţi ce trebuiau distribuite în ultimele două luni ale anului trecut au fost date doar 1.516 în noiembrie, chiar înaintea alegerilor parlamentare.

Firma Altex, una dintre cele trei câştigătoare ale licitaţiei organizate de Ministerul Educaţiei, şi-a exprimat dorinţa de a renegocia termenii contractului. „Evoluţia climatului macroeconomic din ultima perioadă a anului 2008, a cursului valutar în mod special, impune necesitatea găsirii unor soluţii de restabilire a echilibrului contractual, pentru care este nevoie de implicarea tuturor părţilor“, a declarat Iuliana Marcu, PR coordonator la Altex. Absenţii nu primesc nimic

La aproape două luni de la primirea calculatoarelor, cu fast electoral, de la însuşi premierul de atunci Călin Popescu-Tăriceanu, elevii de la Liceul Economic „Barbu Ştirbey“ din Buftea sunt gata să treacă peste presupusele neajunsuri ale computerelor. Doar dacă primesc şi colegii lor.

O singură elevă e cu adevărat nemulţumită: „Eu n-am primit calculator. Am fost exmatriculată anul trecut şi nu mi-au mai dat calculator. Ce, eu nu sunt elevă în clasa asta?“, spune revoltată fata, susţinută de colegele ei. La întrebarea dacă mai are un calculator acasă, răspunde abia după ce schimbă nişte priviri complice cu colegele de bancă: „Nu am!“, şi îşi ascunde minciuna, punând mâna la gură, gânditoare.

„Nu i-am putut da calculator pentru că lipseşte foarte mult de la şcoală. Nu vrem să ne trezim că trebuie imediat să-l luăm înapoi pentru că renunţă la şcoală. Trebuie să discutăm în consiliul profesoral“, explică Silvia Marinescu, directoarea şcolii.

Majoritatea elevilor din clasa a IX-a A, singura din liceu care s-a pricopsit cu PC-uri, aveau calculatoare acasă. „Avem fraţi, surori, le-am dat lor“, spune ferm Daniela. Unii recunosc că folosesc mai mult calculatorul primit de la guvern, ca să-l cruţe pe cel pe care-l aveau deja.

„Al meu merge, dar unii spun că se mai stinge...“

Din cele 35 de calculatoare primite la vizita premierului din noiembrie anul trecut au fost împărţite 29 unei singure clase, iar pentru celelalte şase, inclusiv cel al fetei cu absenţe, trebuie să se discute o modalitate de împărţire nediscriminatorie.

Cu toate că majoritatea copiilor se arată mulţumiţi, au auzit şi de cazuri mai puţin fericite. „Al meu merge bine, dar unii spun că se mai stinge, aşa, din senin. Colegii mai mari dintr-a XI-a au spus că ar fi fost bine să le dea şi lor“, afirmă Gabriela.

Copiii recunosc că în afara referatelor pe care le au pentru şcoală, se mai uită şi la filme, ascultă muzică şi se mai relaxează la un joc.

Calculatoarele nu erau pentru liceul din Buftea o necesitate, instituţia având trei laboratoare cu 65 de calculatoare în total. „Oricum, părinţii au venit toţi atunci când s-au dat. La şedinţă îi aducem mai greu, dar atunci au venit toţi“, a explicat directorul Marinescu entuziasmul tuturor când vine vorba de primit ceva gratuit.

Directorul adjunct, Camelia Chelu, recunoaşte că nu poate fi controlată munca individuală a copiilor de acasă, dar a găsit cum să le taie din elanul pe care-l au la jucatul pe calculator.

„Le-am spus că dacă «downladează» jocuri de pe internet pot lua şi viruşi, şi computerele se pot strica“, spune directorul adjunct. În plus, elevii au obligaţia să-i anunţe pe reprezentanţii şcolii la orice defecţiune.

"Oricum, părinţii au venit toţi atunci când s-au dat calculatoarele. La şedinţele cu părinţii îi aducem mai greu, dar atunci au venit toţi." - Silvia Marinescu, directoarea Liceului Economic „Barbu Ştirbey“ din Buftea

CONTROVERSAT

Un contract de 184 de milioane de euro Proiectul prin care fiecare elev de-a IX-a şi a X-a primea un calculator a avut o evoluţie greoaie. Ministerul a organizat în luna iunie a anului trecut o licitaţie pentru achiziţionarea a 445.000 de calculatoare tip desktop destinate copiilor din liceele şi şcolile profesionale din ţară. Valoarea contractului se ridica la peste 184 de milioane de euro.   După o serie lungă de contestaţii depuse de diverse firme, un consorţiu format din Altex, Siveco şi Romtelecom a câştigat dreptul de a furniza echipamentele de calcul, softul şi accesul la internet. Împărţirea calculatoarelor a început, deloc întâmplător, chiar în luna noiembrie, înainte de alegeri.

În plus, primele calculatoare au fost distribuite chiar în colegiile în care candidau membri PNL. După alegeri însă s-a sistat distribuirea calculatoarelor, fără niciun motiv oficial. Actualul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a declarat împotriva proiectului. „După părerea mea, o asemenea achiziţie nu era o prioritate. Este vorba despre o sumă fabuloasă, 180 de milioane de euro. Este clar o afacere a cuiva. Oricum, am înţeles că firma care a câştigat licitaţia a şi renunţat la contract“, declara, în decembrie 2008, ministrul Andronescu.

Nici liderii sindicali nu considerau programul prioritar pentru educaţia românească. „Nu poţi controla ce fac elevii acasă, mulţi au deja calculatoare. Nu asta era o prioritate pentru învăţământ“, afirma Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News