Bursa, pusă pe butuci de lipsa bugetului de stat

Bursa, pusă pe butuci de lipsa bugetului de stat

Schimbările politice precum şi lipsa bugetului de stat, contribuie cu un procent de 20-30% în pierderile înregistrate pe Bursa de la Bucureşti.

Reprezentantul SSIF Broker SA, sucursala Timişoara, Petrişor Ciobanu, a declarat pentru Evz.ro că în rândul investitorilor, finalizarea bugetului de stat este aşteptată cu nerăbdare iar după votarea acestuia, este posibil ca numărul şi valoarea investiţiilor să crească la BVB.

Investitorii, speriaţi de deficitul extern 

Mai mult, acelaşi broker mai spune că investitorii sunt puşi pe fugă de deficitul extern al României. 

Potrivit BNR, în perioada ianuarie-noiembrie 2008, deficitul balanţei comerciale a însumat 16,91 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un avans de 6% faţă de intervalul similar din 2007.

În primele 11 luni ale anului trecut, dinamica exporturilor a devansat cu 3,7 puncte procentuale dinamica importurilor.

Soldul transferurilor a urcat cu 21,6%, la 5,4 miliarde de euro, de la 4,441.   Retragerea investitorilor, după recuperarea pierderilor Petrişor Ciobanu a mai spus că fondurile de investiţii străine aşteaptă să-şi recupereze banii pierduţi din scăderea BVB pentru ca mai apoi să-şi retragă fondurile.

“ Fondurile de investiţii care au făcut foarte mulţi bani în România se vor retrage. Investitorii aşteaptă însă să-şi recupereze banii. De pe Bursă vor ieşi sume de bani care vor merge în străinătate, unde este nevoie de lichidităţi “, a mai precizat brokerul.

Reprezentantul SSIF Broker SA estimează că bursa se va echilibra abia în trimestrul trei al acestui an, timp în care investitorii aşteaptă o aşezare a politicilor fiscale ale noului guvern.

Delistări şi fuziuni Ciobanu a mai spus că în 2009 pe bursă vor avea loc atât delistări de companii, ca urmare a falimentelor, cât fuziuni între acestea, pentru a reduce costurile.

Reprezentantul SSIF Broker SA susţine că în această perioadă s-a atins un maxim al crizei pe bursă, aceasta urmând să îşi revină, cu paşi mici.

Totodată, Ciobanu a mai spus că în România, preţul acţiunilor a scăzut cu mult mai mult faţă de scăderile de pe bursele internaţionale. “Pe Bursa de la Bucureşti, preţurile acţiunilor au scăzut cu până la 70%, în timp ce pe piaţa americană, de unde vien criza, acţiunile au scăzut cu până la 40% “, estimează brokerul.     BVB la deschidere   Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au  pierdut în  medie 2,68% din valorile de referinţă, după prima oră de tranzacţionare, deşi au debutat la preţuri  uşor mai mari faţă de ziua anterioară, într-o piaţă în scădere cu 1,07% şi cu o volatilitate ridicată.      

Majoritatea titlurilor de la BVB au deschis ziua la preţuri puţin  mai mari faţă de  valorile  de  ieri însă piaţa a urmat apoi  tendinţa burselor europene, care la ora 11:00 erau în scădere cu până la 1,6%.     

Cele mai lichide zece titluri aveau cotaţii  în  medie  cu  1,53%  mai reduse  comparativ  cu  ziua  anterioară,  iar  acţiunile  companiilor   din sectorul energetic erau tranzacţionate la preţuri cu 1,38% mai reduse.  

Acţiunile SIF au influenţat şi indicele extins al  Bursei, care după prima oră se plasa cu 1,82% sub nivelul de ieri.      

Oscilaţiile preţurilor au atras interesul  investitorilor,  astfel  că valoarea cumulată a tranzacţiilor, de 2,5 milioane lei  (584.000  de  euro), era de aproape trei ori mai mare faţă de lichiditatea din perioada  similară a şedinţei anterioare, de 900.000 de lei (209.000 de euro).

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News