Tot mai mulţi japonezi îşi pun capăt zilelor sau fac infarct din cauza serviciului solicitant şi a dificultăţilor economice actuale.
Mii de angajaţi japonezi mor anual din cauza stresului şi a surmenajului, o realitate pe care autorităţile nipone o abordează cu teamă, dar care riscă să se agraveze, pe fondul crizei economice acute, scrie AFP. O parte dintre salariaţii depăşiţi de volumul de muncă mor din cauza congestiei cerebrale sau a infarctului, în timp ce alţi angajaţi demoralizaţi se sinucid. Fenomenul îngrijorător, cunoscut sub denumirea de „karoshi“ (moarte prin suprasolicitare) şi apărut în urmă cu mult timp în arhipelagul nipon, este în atenţia autorităţilor doar de câţiva ani. În 2007, poliţia japoneză a contabilizat 2.207 de sinucideri. Potrivit avocatului Hiroshi Kawahito, care reprezintă rudele victimelor muncii, alţi circa 10.000 de angajaţi au suferit accidente cardiace sau cerebrale, în unele cazuri mortale, din cauza surmenajului. Specialiştii avertizează că aceste cifre ar putea creşte dramatic, pe fondul recesiunii economice care tensionează şi mai mult activitatea profesională.
Kawahito susţine că mai puţin de zece la sută dintre aceste incidente sunt declarate la serviciile sociale, victimele sau rudele acestora fiind constrânse să renunţe în faţa procedurilor sinuoase sau a numărului mare de refuzuri din partea autorităţilor. În 2007, de exemplu, 58 la sută dintre cererile de indemnizaţie au fost respinse de Ministerul Muncii, o rată care depăşea însă 95 de procente în urmă cu 20 de ani. Avocatul a prezentat cazul unui şef de şantier din regiunea Tochigi, situată la nord de capitala Tokio, care muncise între 65 şi 70 de ore pe săptămână timp de şase luni înainte de a se sinucide. Autorităţile au calificat incidentul drept accident de muncă şi au acordat văduvei o pensie anuală de circa 24.000 de euro.
Împăratul Akihito munceşte mai puţin
Sindicate japoneze denunţă faptul că aproape toate companiile consideră sănătatea mentală a salariaţilor drept o problemă privată, într-o ţară în care un sfert dintre salariaţi muncesc peste 50 de ore pe săptămână. Premierul nipon, Taro Aso, a subliniat recent în parlament că munca dură este „una din valorile Japoniei“. Totuşi, însuşi împăratul Akihito şi-a relaxat agenda de lucru la sfârşitul anului, din cauza stresului indus de activitatea susţinută, au dezvăluit medicii săi.