Fiul lui „Il Luce“ deţine recordul de „duble“ câştigate, opt, în cupele europene, în acest mileniu, pe banca unei echipe din România.
EVZ vă oferă un nou episod din retrospectiva dedicată participă rii echipelor româneşti în cupele europene la fotbal în acest mileniu. După ce, în numărul de ieri al ziarului nostru, aţi putut afla că Steaua este echipa cu cele mai multe meciuri în Europa, analiza de astăzi se axează pe antrenorii care au condus formaţiile noastre în duelurile internaţionale începând cu anul 2001.
Referitor la tururile eliminatorii (formate fiecare din câte două manşe), tehnicianul care a avut cele mai bune rezultate este Răzvan Lucescu, atunci când conducea Rapidul.
Fiul lui Mircea Lucescu, aflat în prezent pe banca tehnică a celor de la FC Braşov, a trecut peste opt astfel de etape, pierzând numai una, excepţie dureroasă, deoarece a fost bifată chiar împotriva unei adversare din Liga I, Steaua, şi fără înfrângere (1-1 în Giuleşti şi 0-0 pe stadionul „Naţional“, considerat fieful „roş-albaştrilor“). Meciul a contat pentru sferturile de finală ale Cupei UEFA.
Printre „victimele“ giuleştenilor se numără olandezii de la Feyenoord Rotterdam şi germanii de la Hertha Berlin şi cei de la Hamburger SV.
Toate aceste calificări au fost obţinute în ediţia 2005-2006 a Cupei UEFA. În contradicţie cu aceste performanţe se află rezultatele înregistrate în meciurile din faza grupelor. Aici, Lucescu junior nu a câştigat decât 54 la sută din punctele puse în joc, o cifră care reflectă deznodământul celor două participări în această rundă: o calificare şi o eliminare. Victor Piţurcă este codaş în Europa
În acest mileniu, câte nouă duble manşe au mai disputat doar doi tehnicieni: Ioan Andone şi Mircea Rednic. „Fălcosul“ a triumfat în cinci dintre acestea, în timp ce „Puriul“ a trecut cu bine peste numai patru dueluri. Acesta din urmă are însă un procentaj mai bun în ceea ce priveşte punctele realizate în partidele din faza grupelor: 58 la sută, spre deosebire de 33 la sută, cât a înregistrat Andone, ambele cifre fiind consemnate în perioadele în care ei au fost antrenori la Dinamo.
Walter Zenga, cel care a calificat pentru prima dată o echipă românească în grupele Cupei UEFA (Steaua, în sezonul 2004-2005), are la activ opt tururi, dintre care cinci încheiate pozitiv. Când a fost implicat în meciuri pe puncte (toate pe când se afla pe banca grupării din Ghencea), tehnicianul italian a reuşit să câştige doar 50 la sută dintre acestea. Cosmin Olăroiu, antrenorul care a calificat o echipă românească (Steaua) în grupele Ligii Campionilor pentru prima dată în mileniul III şi care a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA (tot cu „roş- albaştrii“), a strâns şapte tururi eliminatorii, calificându-se mai departe de cinci ori, iar din grupe a adunat 27 la sută din punctele puse în joc. Victor Piţurcă (actualul selecţioner al echipei naţionale) a fost prezent în câte şase tururi, mergând în runda următoare de trei ori. 15 victorii din 26 de partide a obţinut Răzvan Lucescu, cu Rapid, în Cupa UEFA, în sezoanele 2005-2006 şi 2006-2007
NOTĂ
Clasament influenţat de numele competiţiei
Trebuie precizat faptul că această statistică este influenţată de diferenţele, uneori mari, dintre Liga Campionilor şi Cupa UEFA, acestea avantajându-i pe antrenorii care au stat pe bancă la mai multe jocuri din cea de-a doua întrecere. De asemenea, faza din care o echipă a intrat în focurile competiţiei constituie un criteriu care a avut darul de a-i pune într-o poziţie mai bună pe tehnicienii care au pornit la drum mai devreme, din tururile preliminare (având posibilitatea de a strânge mai multe meciuri).
Alţi antrenori (care nu au strâns măcar şase tururi): Dorinel Munteanu, Ioan Ovidiu Sabău, Oleg Protasov, Petre Grigoraş, Momcilo Vukotici, Gheorghe Hagi, Sorin Cârţu, Ion Marin, Nicolae Ungureanu, Adrian Hârlab, Marius Lăcătuş, Ioan Balaur, Aurel Şunda, Cristiano Bergodi, Constantin Cârstea, Cornel Dinu, Jose Peseiro, Dan Petrescu, Duşan Uhrin junior, Ilie Dumitrescu, Massimo Pedrazzini şi Maurizio Trombetta.