Helischiul, adrenalină contra mii de euro

Helischiul, adrenalină contra mii de euro

Zeci de pasionaţi ai schiului extrem urcă motorizat pe vârfurile Carpaţilor, pentru a coborî pe pantele abrupte, proaspăt acoperite de zăpadă.

În perioada de după Sărbătorile de Iarnă îşi fac apariţia în România schiori francezi, cehi, canadieni, dornici de a se lansa de pe cele mai înalte platouri din Făgăraş, în căutare de senzaţii tari.

Şi cum singurul mod de a ajunge în punctul de start este prin aer, ei nu ezită să plătească o mie de euro pe ora de zbor cu elicopterul, numai pentru a coborî prin locuri în care n-a mai trecut nimeni. Pregătiri de luni întregi

Pentru străinii care ne vizitează ţara în aceste zile, helischiul este o experienţă unică, dublată de dorinţa de aventură. Practicanţii aleg traseele cu zăpadă proaspătă, pufoasă, neatinsă de schiuri sau snowboarduri, în locul pârtiilor supraaglomerate.

Dintre posesorii de elicoptere din România, Constantin Apăvăloaie este singurul care îşi pune la dispoziţie cele trei aparate pentru transportul amatorilor de senzaţii tari pe piscuri. El explică de ce nu este atât de simplu şi de ieftin să practici acest sport, mai ales că nu plata orei de zbor este esenţialul.

„Străinii care vin să practice helischiul la noi îşi trimit, cu două-trei luni înainte, antemergători. Aceştia studiază cu foarte mare atenţie hărţile traseelor, apoi survolează şi zonele respective. În continuare au loc cursuri de pregătire cu Salvamontul, cât şi cu piloţii de elicopter, care fac instructaj cu schiorii despre condiţiile de zbor.

La sfârşit, practicanţii de heliski completează o fişă prin care declară că sunt de acord cu termenii şi condiţiile impuse de acest sport. Numai atunci cand se îndeplinesc toate aceste formalităţi ei sunt ridicaţi la punctul de plecare“, explică Apăvăloaie. Preţul orei de zbor este de o mie de euro. Pe zi, se pot face 6-7 coborâri: „Dar nu doar plasarea pe vârf de munte intră în atribuţiile noastre. Îi urmărim pe schiori, în elicopter fiind şi un salvamontist, pentru a fi gata să-i ajutăm în caz că au probleme. Au fost şi situaţii în care a trebuit să intervenim pentru salvarea lor“. Costume cu airbaguri

Apărut încă din 1966, în SUA, acest sport extrem a intrat în România acum doi-trei ani. Preţul unui sejur de cinci zile pentru heliski depăşeşte cinci mii de euro. De aceea, foarte puţini români se încumetă să-l practice. Oricum pe lângă acest preţ, practicanţii trebuie să se doteze foarte bine din punct de vedere tehnic.

„Costumele de schi sunt dotate cu airbaguri, din cauza nenumăratelor pericole care pot apărea de oriunde, în cazul pantelor foarte abrupte. Mai conţin şi cipuri cu emiţătoare, pentru a fi localizaţi cu uşurinţă în caz că au fost surprinşi de avalanşe.

Preţul unui asemenea costum poate depăşi 4.000 de euro“, precizează unul dintre monitorii de schi care se ocupă cu pregătirea dependenţilor de adrenalină. RECORD

Coborâre aproape în picaj Acum un an, pe 15 ianuarie, austriacul Martin Freinadametz - stabilit la Sibiu, dublu campion mondial şi triplu campion european la snowboard, şi românul Catrinel Naicu, fost schior profesionist, au reuşit o performanţă deosebită lansându-se de pe vârful Moldoveanul, aflat la altitudinea de 2.544 metri. Panta pe care au coborât avea cel mai înalt grad de dificultate, înclinaţia fiind mai mare de 450. „Vremea era excelentă şi ne-am zis că trebuie să încercăm. Să cobor cel mai înalt vârf din România a fost un obiectiv pe care mi l-am propus încă de când am venit aici. Am studiat foarte mult timp zona şi mă bucur că am reuşit. Sentimentul pe care l-am trăit în timpul coborârii nu poate fi descris, este ceva unic“, declara Martin, după reuşita coborârii. Specialist în snowboard, el a coborât pe schiuri, ceea ce face recordul său cu atât mai inedit. Deşi demn de Guiness Book, recordul celor doi nu a fost omologat atunci, din cauză că singurii care i-au asistat au fost salvamontiştii.

Ne puteți urmări și pe Google News