„Boala bolilor” poate fi doar ghinion? Părerea specialiştilor
- Angelo Tăutu
- 3 ianuarie 2015, 11:50
Cele mai multe tipuri de cancer pot fi generate...de ghinion, mai degrabă decât factori de risc cum ar fi fumatul, potrivit unui studiu.
O echipă din SUA au încercat să explice de ce unele țesuturi au fost de milioane de ori mai vulnerabile la cancer decât altele.
Rezultatele, publicate în revista Science, au arătat că două treimi din tipurile de cancer analizate au fost cauzate doar de mutații întâmplătoare, mai degrabă decât de stilul de viaţă.
Zaruri grele
Cu toate acestea unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si de moarte sunt încă puternic influențate de stilul de viaţă. Potrivit bbc.co, „boala bolilor” – cum a fost supranumit, printre altele, cancerul, are un element de noroc - o rolă de zaruri care decide dacă ADN-ul tău dobândește o mutație care duce la cancer.
„Prea mult alcool, statul mult timp în soare sau supraponderabilitatea arată că jucăm cu zaruri...grele și șansele nu sunt în favoarea noastră”, spun cercetătorii.
În SUA, 6,9% din oameni dezvoltăcancer pulmonar, 0,6% cancer la creier și 0.00072% tumori laringiene, la un moment dat. Toxinele din fumul de ţgară ar putea explica de ce cancerul pulmonar este mai frecvent. Dar sistemul digestiv este expus la mai multe toxine de mediu decât creier, însă tumorile cerebrale sunt de trei ori mai frecvente ca și cele din intestinul subțire.
Echipele de la Universitatea Johns Hopkins - Şcoala de Medicină şi Bloomberg - Şcoala de Sănătate Publică cred că modul țesuturilor de a se regenera reprezintă răspunsul.
"În cazul în care două treimi din incidența cancerului în toate țesuturile se explică prin mutaţii ADN aleatorii care au loc atunci cand celulele stem se divizează, atunci schimbarea stilul nostru de viață va fi de mare ajutor în prevenirea anumitor tipuri de cancer.