Băutura, cultura și volanul: directorul Festivalului de Jazz de la Sibiu, închis pentru șase luni

Băutura, cultura și volanul: directorul Festivalului de Jazz de la Sibiu, închis pentru șase luni

Surprins băut la volan, directorul celui mai vechi festival de jazz din România, Hilarius Johannes Konstantin Schimdt, a fost condamnat acum doi ani la închisoare cu suspendare, iar carnetul i-a fost anulat. Hilarius Schmidt nu a lăsat volanul din mână, iar acum a fost încarcerat pentru jumătate de an.

Din cauză că a fost surprins pentru a doua oară conducând o mașină în afara cadrului legal, magistrații Judecătoriei Sibiu au decis că Hilarius Johannes Konstantin Schimdt, directorul Sibiu Jazz  Festival, trebuie să facă închisoare.

Prima condamnare, cu suspendare

Inițial, Schmidt a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru ”săvârşirea infracţiunii de a conduce pe drumurile publice un autovehicul având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”. Sentința a fost dată în ianuarie 2012, într-un dosar pus pe rol cu trei luni mai devreme. ”Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani şi 6 luni, termen de încercare (…). Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei”, se mai arată în sentința de acum doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Trebuia” să conducă

În toamna anului trecut, Hilarius Johannes Konstantin Schimdt a fost oprit în timp ce conducea un autovehicul, deși carnetul de conducere îi era anulat de la prima abatere penală. A fost trimis din nou în judecată, prin urmare.  În timpul procesului, Konstantin Schimdt a susținut că era absolut necesar ca el să conducă, chiar dacă în acel moment nu avea un carnet de șofer valabil. Instanța sibiană a respins motivele invocate de directorul celui mai vechi festival de jazz din România și a revocat suspendarea executării pedepsei dată în 2012, obligându-l pe Schmidt și la plata unei amenzi penale de 1.500 de lei. ”(…) revocă suspendarea condiţionata a executării pedepsei de șase luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 58/30.01.2012 pronunțată de Judecătoria Sibiu în dosarul nr. 14280/306/2011 şi dispune ca acesta să se execute alături de pedeapsa de 1.500 lei amendă penală aplicată în prezenta cauză, inculpatul urmând să execute, în final, o pedeapsă rezultantă de șase luni închisoare şi 1.500 lei amendă penală”, se arată în rezumatul hotărârii dată în mai 2014 de către Judecătoria Sibiu. Împotriva acestei hotărâri, Schmidt a formulat contestație, judecată la Curtea de Apel Alba. În 11 noiembrie 2014, magistrații de la Alba au respins apelul lui Hilarius Johannes Konstantin Schimdt. În acest moment el este încarcerat, au confirmat pentru Evenimentul Zilei apropiați ai directorului Sibiu Jazz Festival.

Cel mai longeviv festival de jazz

”Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de celebrități ale genului, care l-au onorat cu prezenta. Este cel mai vechi festival de acest gen din România și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume”, se arată pe pagina oficială a proiectului cultural. A cărui primă ediție a fost înregistrată la Sibiu în anul 1974. Între 1969 și 1971, acest Festival a fost organizat la Ploiești de către profesorul de muzică Nicolae Ionescu (originar din Sibiu). Din 1997, directorul festivalului de la Sibiu este Hilarius Johannes Konstantin Schimdt (al cărui nume de naștere a fost Constantin Stoiculescu).