INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU VICTOR PONTA. Despre supraviețuirea ca prim-ministru, greșelile din campanie, colaborarea cu Iohannis și trădările din PSD

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU VICTOR PONTA. Despre supraviețuirea ca prim-ministru, greșelile din campanie, colaborarea cu Iohannis și trădările din PSD

Mărturisesc că mi-am dorit ca interviul pe care l-am făcut cu Felix Tătaru, cel care a creionat strategia câștigătoare a lui Klaus Iohannis, să fie dublat de unul cu Bogdan Teodorescu, omul din spatele campaniei lui Victor Ponta. Era un moment bun pentru devoalarea modului în care se construiește o campanie electorală. Însă Bogdan Teodorescu mi-a spus că are de gând să se rupă de toate aceste lucruri, fiind hotărât să nu mai vorbească despre ele. L-am înțeles și am încercat apoi la Liviu Dragnea, șeful campaniei lui Victor Ponta, dar acesta nu mi-a răspuns la întrebări.

Așa că am încercat, într-o doară, la Victor Ponta, actualul prim-ministru. Nu mă așteptam să-mi răspundă, dar a făcut-o. Personal, din structura interviului, pot să intuiesc că lovitura primită la alegerile prezidențiale nu s-a resorbit. Modul succint în care fostul candidat la președinție al PSD tratează anumite subiecte politice și de campanie delicate ne arată că încă se mai gândește la ele. Poate că mai erau multe alte întrebări ce puteau fi puse, dar măcar am obținut câteva răspunsuri clare.
 
Dan Andronic: Domnule Victor Ponta, am hotărât să încep acest interviu printr-o întrebare directă, adresată fostului candidat la președinție De ce ați pierdut alegerile prezidențiale? Și aș vrea un răspuns cât mai puțin politic și politicos...
 
Victor Ponta: E simplu de judecat. Mai ales acum, după ce a trecut ceva timp. Am știut să ne adresăm votanților nostri, am făcut-o convingător. Vorbim de 5,3 milioane de alegători, un număr mai mare decât cei care l-au votat pe Adrian Năstase sau Mircea Geoană, egal cu cel obținut de Traian Băsescu în 2004 si 2009, dar am fost însă total nepregătiți pentru așteptările, supărarile si resentimentele unor largi segmente de populatie...
 
Dan Andronic: V-au prins nepregătiți resentimentele oamenilor? Sună ușor incredibil. Mai ales că sunteți premier de ceva vreme, ceea ce nu vă face foarte popular. 
 
Victor Ponta: Nu mă refer la așteptările legate de guvernare. Vorbesc de tineri, de ardeleni, de românii din diaspora, care aveau sentimente speciale legate de tema comunismului, a protecției persoanelor acuzate de corupție, a rolului baronilor locali. Dar mai ales a temerii că toată puterea va fi concentrată la o singură forță politică, PSD și Victor Ponta! Mobilizarea acestora în turul doi a decis rezultatul final! 
 
Dan Andronic: Problema votului din diaspora - a fost o blocare intenționată asa cum susțin Marean Vanghelie și Mircea Geoană? V-ați temut de numărul mare de voturi din afara României, deși din punctul meu de vedere o blocare a oamenilor ce vroiau să voteze nu putea avea decât același rezultat: creșterea resentimentelor! Și implicit a numărului de voturi împotrivă.
 
Victor Ponta: Modul în care a fost organizat votul din diaspora a fost scânteia care a declanșat flacăra, dar fondul enunțat mai sus era deja instalat de mai mult timp. Evident că nu a avut nimeni, la nivel guvernamental, nicio intenție să blocheze votul în diaspora. Dovada? A fost același număr de secții ca și în anul 2009, dar prin schimbarea procedurilor au votat de trei ori mai multi români.
 
Dan Andronic: Asta am remarcat și eu într-un editorial, iar Ion Cristoiu a subliniat imediat printr-o comparație cu Mubarak. Și atunci de unde a apărut tot haosul, pentru că vorbim de oameni care au stat 7-8 ore la coadă ca să voteze, iar unii n-au reușit!?
 
Victor Ponta: Pur si simplu am considerat în mod total eronat că nu vor fi semnificativ mai multi votanți decât la precedentele alegeri, și aceasta eroare ne-a costat foarte scump! Este clar că în viitor însă trebuie schimbată modalitatea de vot în diaspora, prin orice modalitate, vot prin corespondență, vot electronic. Personal, nu cred în extinderea numărului de secții pentru că în mod practic se va dovedi că vor apărea aceleași probleme.
 
Dan Andronic: Cum s-au văzut cele două dezbateri televizate dinspre tabăra dvs? 
 
Victor Ponta: A fost evident după dezbaterile televizate că acestea nu au schimbat deloc percepțiile sau intențiile de vot pentru președinție. De fapt, cred că au fost niște dezbateri mai potrivite pentru candidații la functia de prim-ministru, iar pentru asta ar fi avut cu siguranță un efect foarte mare. S-a dovedit încă o dată că votul pentru alegerea președintelui României are o componentă emoțională care nu a fost deloc atinsă prin cele două talk-showuri. Repet, concluzia mea este că până la sfârșit, dezbaterile nu au contat la aritmetica rezultatului final, deci nu are rost să cântărim prestația mea sau a domnului Klaus Iohannis. 
 
Dan Andronic: Veți coopera cu președintele ales Klaus Iohannis? 
 
Victor Ponta: Categoric că voi incerca să colaborez cu noul președinte pentru că am convingerea că șansa de progres a României stă în capacitatea de conlucrare între președinte, guvern si parlament. Și cu siguranță nu am contra domnului Klaus Iohannis resentimentele sau neîncrederea pe care am avut-o față de Traian Băsescu. 
 
Dan Andronic: Poate că nu aveți dumneavoastră resentimente, dar poate are Klaus Iohannis… Se vorbește din ce în ce mai intens de schimbarea majorității parlamentare. Credeți că veți rezista la guvernare?
 
Victor Ponta: Sigur că ACL va încerca să preia și guvernarea prin schimbarea majorității, dar dacă vorbim de legitimitatea votului atunci trebuie respectat votul din 2012, ca și cel din 2014! Cu acest principiu ar trebui să fie de acord și președintele ales, dar și ceilalți oameni politici. Deocamdată nu aș da un alt răspuns. 
 
Dan Andronic: V-a surprins decizia UDMR? Odată cu plecarea maghiarilor din coaliție se vorbește de un termen de valabilitate până în primăvara pentru actualul guvern. Cât de mult vă bazați pe UNPR, PC și PLR? 
 
Victor Ponta: Cu UDMR am fost mereu foarte corect, dar decizia le aparține și nu e cazul de reproșuri în politică. Da, cred în alianța cu UNPR, PC și PLR, denumită de noi că fiind USL 2.0 și cred că putem asigura până în 2016 realizarea programului de guvernare al USL, cum am făcut și până azi. Bineînțeles că dacă se pierde majoritatea parlamentară, voi demisiona din funcția de premier și ACL va trebui să formeze un nou guvern. 
 
Dan Andronic: Înțeleg că aveți de gând să păstrați guvernarea. V-ați gândit să demisionați din funcția de președinte al PSD, mai ales că ați înregistrat un eșec?
 
Victor Ponta: Mandatul meu politic în fruntea PSD s-a încheiat prin parcurgerea completă a unui ciclu electoral. Am câștigat alegerile locale, parlamentare si europarlamentare, am luat cele mai multe mandate din istoria PSD și am pierdut alegerile prezidențiale. Ca și Iliescu, Năstase si Geoană. Ca să vă răspund direct și deloc politicos, așa cum mi-ați cerut, practic în acest moment asigur doar o conducere tranzitorie a PSD până la momentul congresului din primavara când cu siguranță este nevoie de un alt proiect politic pentru ciclul electoral 2015-2019.
 
Dan Andronic: Vă este frică de o rebeliune în partid? Trei membri excluși (Vanghelie, Geoană, Șova), unul demisionat (Ghiță), pare mai mult o reglare de conturi decât un proces de reformă. Plus scandalul aferent...
 
Victor Ponta: Nu exista în PSD teama de rebeliune, nu am avut așa ceva în 5 ani de mandat, ci doar de trădare, interese meschine  si lipsă de solidaritate în momente dificile Dacă vreți acesta este răspunsul exact la ceea ce s-a întâmplat și acesta este motivul despărțirii de domnii Vanghelie si Geoană.
 
Dan Andronic: Ce se va întâmpla cu PSD? Care este viziunea dumneavoastră mai ales că este nevoie, în mod evident, de o schimbare în partid, ținând cont că în cazul alegerilor prezidențiale s-au pierdut 4 din 5 în ultimii 15 ani?
 
Victor Ponta: Categoric, PSD trebuie să adopte un proiect politic care să îmbine două componente esențiale. În primul rând grija față de cei 5 milioane de români care ne-au votat constant și care au așteptari legitime de la noi. În al doilea rând, o schimbare radicală care să dovedeasca în mod concret și consecvent celor care ne acuză și ne resping, că suntem capabili să ne rupem de trecut
 
Dan Andronic: Vă referiți la acuzațiile de comunism, la faptul că PSD este văzut ca fiind continuatorul PCR, sau la ruperea de trecutul recent?
 
Victor Ponta: Mă refer la ceea ce este definit în mod simbolic ca fiind comunism! Trebuie să arătăm că sprijinim onest și necondiționat asanarea vieții politice de persoane și sisteme corupte, și să arătam că nu suntem un partid controlat de personajele politice definite tot simbolic ca fiind baroni locali! PSD are nevoie de păstrarea imaginii de competență administrativă și politici speciale pentru regiunile si categoriile de vârstă care nu au încredere în noi, inclusiv un set de politici realiste si concrete pentru românii din afara țării.
 
Dan Andronic: Când aprobați bugetul? Micșorați TVA, ce măsuri veți lua pentru stimularea economiei? Sau veti majora taxe si impozite anul viitor? Cu alte cuvinte, vreau să aud ceva concret! De bine sau de rău...
 
Victor Ponta: Pentru mine aprobarea bugetului este o șansă si o miză personala uriașă. Pe de o parte, pot să dovedesc, chiar dacă tardiv, câteva lucruri esentiale: nu se schimbă cota unică, nu cresc taxe si impozite, măsurile deja adoptate, atât cele economice privind CAS si scutirea de impozit a profitului reinvestit, cât și cele sociale sunt perfect sustenabile și nu pomeni electorale. Pe de altă parte, putem continua proiecte importante si păstra direcția de dezvoltare economică acceptată și recunoscută de foarte mulți în tara si în afară.
 
Dan Andronic: Aveti în vedere o remaniere guvernamentală? 
 
Victor Ponta: Odată cu adoptarea bugetului si plecarea UDMR de la guvernare voi propune Parlamentului o forma restructurata a guvernului, care să țină cont de noua compoziție politică, dar si de elementele de eficiență guvernamentală în următorii doi ani de mandat
 
Dan Andronic: Cum ați evalua rezultatul alegerilor din Republica Moldova?
 
Victor Ponta: Republica Moldova a fost pentru mine ca prim-ministru prioritatea absolută de politică în afara granițelor. Este cunoscută relația de prietenie simbolică cu premierul proeuropean Iurie Leancă, relația politică cu Partidul Democrat, din familia noastra politică, investițiile si proiectele concrete fără precedent in 25 de ani - gazoduct, grădinițe, microbuze școlare, cultură, agricultură, infrastructură, dar si eforturile pe plan european. Toate s-au înscris în ceea ce eu văd ca obiectivul absolut din punct de vedere strategic al țării noastre: înscrierea ireversibila a Moldovei pe calea pro-România si pro-Europa
 
Dan Andronic: Asta știu, dar vroiam să văd dacă credeți în posibilitatea unui guvern format din partidele pro-europene la Chișinău?
 
Victor Ponta: Fără nici o îndoială! Rezultatul alegerilor din Moldova l-am primit cu mare fericire si satisfacție - majoritate clară pentru proeuropeni si rezultate pozitive pentru un guvern pe care l-am sprijinit cu toate puterile. L-am asigurat deja pe dl prim-ministru Iurie Leancă că sprijinul nostru va continua și chiar va crește în perioada următoare pentru că ce a început bine trebuie dus la bun sfârșit. Vreau să am satisfacția să văd Moldova membră, alături de noi, a Uniunii Europene. 
 
Dan Andronic: Dacă ar fi să faceți ceva altfel decât s-a întâmplat în campanie electorală, care ar fi acel lucru? Regretați ceva? 
 
Victor Ponta: Cu siguranță am făcut multe greșeli, și am capacitatea la 42 de ani să le recunosc. Nu numai să le recunosc, dar și să învăț din ele, indiferent de poziția pe care o voi avea pe scena publică! Ce regret? Este o listă destul de lungă, dar tot ce am greșit a fost omenesc! Nu doresc nimănui cantitatea de energie negativă, chiar de ură care a fost folosită împotriva mea în aceasta perioadă. Cred că noi toți trebuie să întelegem că ura si patima lasă răni foarte greu de vindecat. Aș spune că încă o dată îmi cer scuze celor care s-au simțit jigniți de spusele mele sau ale celor care mă susțineau. Am intrat de multe ori în schimburi de replici pe care îmi doresc să le fi putut evita. Asta regret cu adevărat!
 
Dan Andronic: Domnule prim-ministru, nu vreau să închei fără să vă spun că energia negativă de care vorbiți este rezultatul “eforturilor” tuturor oamenilor politici, inclusiv al dumneavoastră, dar nu numai! Vă mulțumesc!