Cum a ajuns în faliment RADET și cum riscă bucureștenii să nu mai aibă apă caldă

Cum a ajuns în faliment RADET și cum riscă bucureștenii să nu mai aibă apă caldă

Cartiere întregi din Capitală riscă să rămână fără apă caldă și căldură de la 1 ianuarie 2015, deoarece RADET București ar putea avea, de la 1 decembrie 2014, poprire de 100% pe conturi din partea ELCEN București și nu va mai dispune de fonduri pentru achiziționarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa'.

Liderul angajațiilor din RADET, Ioana Stoica, a anunțat astăzi că Regia ar putea intra în colaps financiar, iar avariile nu mai pot fi reparate, urmând ca de la 1 decembrie ele să fie izolate- adică zeci de bucureșteni să rămână fără apă caldă. Motivul: Municipaliatea nu a mai achitat

„Valoarea datoriei RADET către ELCEN este de 3.186.281.504,37 lei, din care 934.276.598,45 lei reprezintă datorie istorică. Din acest motiv, Curtea de Conturi a decis ca ELCEN să pună, de la 1 decembrie, poprire de 100% pe conturile RADET, ceea ce va face ca regia să nu mai dispună de fonduri pentru achiziționarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu. Problema a pornit, însă, de la Primăria Capitalei, care nu a acordat la timp către RADET subvenția pentru energia termică furnizată populației. Drept urmare, municipalitatea înregistrează, la ora actuală, următoarele datorii către RADET: 226.769.038,85 lei, reprezentând diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate către populație și prețul local al energiei termice facturate populației pentru lunile februarie — octombrie 2014. De asemenea, există și suma de 715.352.765 lei, reprezentând compensarea creșterii neprevizionate a prețurilor la combustibili utilizați pentru producerea energiei termice livrată populației, dar și suma de 258.969.243 lei, reprezentând diferența neachitată din graficul de eșalonare aprobat prin HCGMB nr. 424/2007, din care valoarea de 36.600.000 lei a fost deja plătită”, a afirmat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, Guvernul României a acordat ELCEN, din rezerva statului, suma de 85 de milioane de lei pentru funcționarea RADET, însă acești bani nu au rezolvat situația dificilă cu care se confruntă regia decât pentru o perioadă de 15 zile (15-30 noiembrie 2014).

„RADET București se află în situația de blocare a conturilor încă din anul 2009, însă niciodată situația nu a fost atât de gravă ca în acest an, când blocarea conturilor de către ELCEN București a fost decisă la nivelul de 100%. Tocmai de aceea, soluția propusă de sindicatul din cadrul RADET este ca la prima ședință de Guvern să fie aprobată unificarea ELCEN și RADET, ceea ce va permite rezolvarea problemelor financiare dintre cele două entități. De asemenea, solicităm ca prețul gazelor pentru producerea energiei termice la CET-uri să fie la fel ca prețul pentru utilizatorul casnic. În caz contrar, sistemele de termoficare din toată țara vor dispărea, deoarece populația nu va putea suporta un preț mai mare pe Gigacalorie. Conform unui studiu efectuat de PricewaterhouseCoopers în anul 2009, un procent de 70% din populația Bucureștiului nu putea să plătească prețul real al Gigacaloriei din acel an”, a mai spus Hossu.

Ne puteți urmări și pe Google News