Kremlinul recunoaște: criza ucraineană scoate peste 110 miliarde de Euro anual din buzunarele Rusiei

Kremlinul recunoaște: criza ucraineană scoate peste 110 miliarde de Euro anual din buzunarele Rusiei

Rusia ar urma să piardă 32 de miliarde de euro pe an din cauza sancţiunilor occidentale şi până la 80 de miliarde de euro din cauza căderii preţului la petrol, a estimat astăzi ministrul rus de finanţe Anton Siluanov.

“Economia Rusiei poate suferi pierderi de ordinul a 40 miliarde de dolari (32 miliarde de euro) pe an din cauza sancţiunilor geopolitice şi 90-100 de miliarde de dolari (72-80 miliarde de euro) pe an din cauza scăderii cu 30% a preţului la petrol”, a indicat ministrul rus, citat de TASS.

Ca represalii pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina, Rusia a fost vizată de mai multe valuri de sancţiuni occidentale fără precedent care au adus economia rusească în pragul recesiunii în timp ce rubla s-a depreciat cu o treime în raport cu moneda euro.

Sancţiunile occidentale au limitat accesul la capital străin pentru unele dintre cele mai mari companii şi bănci din Rusia, au afectat industria apărării şi pe cea energetică şi au impus o îngheţare a activelor şi interdicţii de călătorie pentru unii dintre aliaţii lui Vladimir Putin.

De asemenea, economia Rusiei, care depinde de veniturile din exporturile de gaze naturale şi petrol, este afectată şi de scăderea cotaţiei barilului de ţiţei, care săptămâna trecută a coborât sub pragul de 80 de dolari la Bursa de la Londra, o premieră în ultimii patru ani. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat vineri că Rusia analizează posibilitatea reducerii producţiei sale de petrol în încercarea de a susţine preţurile.

Rusia, cel mai mare producător de petrol din afara OPEC, a discutat deja cu Arabia Saudită şi Venezuela despre necesitatea de a susţine piaţa petrolieră şi analiştii se aşteaptă ca Moscova să trimită o delegaţie de rang înalt la următoarea reuniune ministerială a OPEC care va avea loc în data de 27 noiembrie, la Viena, scrie și AFP, preluată de Agerpres.

În consecinţă, săptămâna trecută camera inferioară a Parlamentului rus, Duma, a votat un buget cu un deficit de 0,6% pentru perioada 2015-2017, în condiţiile în care ritmul de creştere al Produsului Intern Brut a încetinit la 0,7% în trimestrul al treilea după un avans de 0,8% în trimestrul al doilea, potrivit Institutului rus de statistică (Rosstat). Acesta din urmă a avertizat deja că se aşteaptă la o cifră negativă în trimestrul patru în timp ce Banca centrală a Rusiei mizează pe o creştere de 0,3% în 2014 şi pe o creştere zero în 2015.

În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin declara duminică într-un interviu pentru aceeaşi agenţie de presă că sancţiunile occidentale şi actuala scădere a preţului la petrol pe piaţa mondială nu vor avea efecte catastrofale pentru economia rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News