Părerile incredibile ale lui Dalai Lama DESPRE MÂNCARE

Părerile incredibile ale lui Dalai Lama DESPRE MÂNCARE

„În prezent, eu mănânc carne exceptând cazurile când aceasta contravine practicii mele spirituale. Acelaşi lucru îl pot spune despre mulţi tibetani care au urmat exemplul meu şi care au avut aceeaşi soartă”…

Este numai una dintre părerile despre mâncare care îi aparţin lui Dalai Lama -  liderul budiştilor din Tibet, păreri considerate ieşite din comun de către unii dintre analişti.

Începând din 1965, Dalai Lama mănâncă numai hrană vegetariană. El a renunţat nu numai la carne, dar şi la peşte şi ouă. Unii prieteni indieni i-au relatat lui Dalai Lama despre importanţa completării dietei vegetariene cu o cantitate mare de lapte şi diferite alune. El le-a urmat sfatul şi după 20 de luni s-a îmbolnăvit destul de grav. Ca urmare, Dalai Lama a revenit la hrana nevegetariană!

Nu poate aprecia

În vara anului 2011, liderul budiştilor din Tibet a vizitat Australia şi a participat la filmările show-ului culinar „Master Chef Australia” în calitate de invitat special al emisiunii. La acest show Dalai Lama a gustat câteva feluri de mâncare, printre care curry specific regiunii Sri Lanka, legume cu tofu, supă cu tăiţei şi gnocchi cu ciuperci şi caşcaval.

Însă el a menţionat că nu poate aprecia aceste mâncăruri deoarece călugării budişti trebuie să fie recunoscători pentru orice mâncare şi nu dreptul moral să aibă preferinţe în privinţa alimentelor. Liderul spiritual al Tibetului a relatat invitaţilor emisiunii că îi plac alimente simple, cum ar fi pâinea, brânza, ciupercile şi verdeaţa, printre care coriandrul.

Dalai Lama s-a născut în sătucul Taktser din nord-estul Tibetului. Taktser era o comunitate rurală şi alimentele de bază erau făina de grâu, tsampa, făina prăjită de orz, carnea şi untul, iar băuturile obişnuite erau ceaiul cu unt şi braga din orz „chang”.

O necesitate

Înainte de 1959, când liderul budiştilor tibetani a fost exilat în India, el a fost delegat al Adunării Reprezentanţilor Poporului din China. În 1954 Dalai Lama s-a aflat 10 săptămâni la Pekin, unde a asistat la manifestări politice şi banchete nesfârşite. „Eu consider că la aceste banchete gigantice mâncarea era destul de bună, cu toate că mă cutremur şi acum la gândul că ouăle păstrate o sută de ani sunt delicatese. Mirosul lor era absolut insuportabil”. La unul din aceste banchete Dalai Lama discuta cu unul din politicieni alimentele vegetariene. Politicianul afirma că ouăle nu pot fi considerate hrană vegetariană.

În autobiografia sa Dalai Lama scrie că budiştii au opinii diferite în privinţa consumului cărnii, însă pentru majoritatea tibetanilor, carnea este o necesitate. În marea parte a Tibetului clima este foarte aspră şi cu toate că este multă mâncare, ea nu este diversificată, de aceea pentru sănătate trebuie să se consume carne.

 

Ne puteți urmări și pe Google News