Barack Obama față în față cu un Congres republican

Barack Obama față în față cu un Congres republican

Cel mai probabil, alegerile parțiale de astăzi din SUA (când sunt scoase la concurs o treime din cele 100 de locuri ale Senatului și toate cele 435 din Camera Reprezentanților) vor fi adjudecate de republicani care vor prelua controlul Senatului (erau deja forța politică dominantă în Camera Reprezentanților, unde, după toate cifrele, își vor extinde influența). Ultimele sondaje pornesc de la premisa că, după șase ani de administrație democrată, electoratul republican este mult mai motivat să iasă la vot în cele mai scumpe alegeri parțiale din istoria SUA (peste 4 miliarde de dolari).

Cu o popularitate a președintelui Barack Obama în scădere, aleșii democrați au fost mai preocupați să se distanțeze de liderul de la Casa Albă decât să își facă campanie, mai ales că, de partea cealaltă, republicanii nu au irosit niciun prilej să îl atace pe președinte. Alegerile de astăzi sunt ultima ocazie pentru a judeca politicile lui Obama ca președinte, a spus-o sugestiv și fostul contracandidat în scrutinul de acum doi ani, Mitt Romney.

Pe de altă parte, partidul care a dat președintele Americii a pierdut locuri în Congres la fiecare scrutin parțial organizat din 1934 încoace, deci nu vorbim de o excepție. Dincolo de calculele de partid și dezbaterile interne din SUA, în exterior mulți se întreabă care va fi impactul unui Congres dominat de republicani asupra politicii externe a Statelor Unite.

Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos la comanda Reuters, circa 63 la sută dintre alegătorii republicani au declarat că unul dintre reperele pe care le vor lua în calcul atunci când vor vota va fi modul în care administrația Obama a reacționat la amenințarea Statului Islamic, strâns legată de dosarul sirian în care Washingtonul a acționat ezitant. Alte 54 la sută au răspuns că vor examina și răspunsul dat de Statele Unite epidemiei de Ebola.

Trei dosare vor fi în centrul atenției republicanilor mai mult decât orice altă dezbatere pe teme de politică externă: Rusia, Iranul și Statul Islamic. În privința flagelului jihadist din Orientul Mijlociu, republicanii au vorbit răspicat iar soluția, din punctul lor de vedere, este evidentă. „Ei câștigă iar noi nu”, a avertizat recent senatorul John McCain, vocea abilitată a republicanilor în materie de politică externă, vorbind despre militanții islamiști din Siria și Irak și pledând în favoarea unei intervenții terestre care să fie țintită și împotriva liderului de la Damasc, Bashar al-Assad. „Lipsa de acțiune din ultimele trei luni a permis ascensiunea rapidă a Statului Islamic, poate cea mai mare amenințare la adresa cetățenilor americani”, a reacționat și senatorul James Inhofe, un alt veteran al comisiei de politică externă a cărei conducere o va prelua, cel mai probabil.

La Moscova, analiștii ruși recunosc la unison că se așteaptă la o presiune crescută asupra Rusiei după ce republicanii preiau controlul Congresului. În noua sa structură, legislativul american va pleda pentru o mână mai fermă a Washingtonului în relația cu Vladimir Putin și va milita și pentru un acord cu Iranul în dosarul nuclear care să nu defavorizeze Israelul, mai ales că Barack Obama a spus răspicat că nu va cere aprobarea Congresului în acest ultim caz. Același John McCain și Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat,sunt semnatarii unui proiect de lege denumit „legea pentru împiedicarea Rusiei agresive” care a picat tocmai din lipsa unei majorități în camera superioară a Congresului. Un control al Senatului va duce automat la reluarea discuției pe temele din proiectul respectiv de lege care include și propunerea de extindere a NATO prin înglobarea Republicii Moldova și a Georgiei și asistență militară acordată Ucrainei.

Ce va face președintele Obama, cel care are drept de veto în materie de inițiative legislative, rămâne de văzut. Mulți spun că liderul democrat nu mai are nimic de pierdut, dat fiind faptul că nu mai poate candida în toamna lui 2016. Alții, din contra, susțin că Obama este acum din ce în ce mai atent la moștenirea pe care o va lăsa și care l-ar putea aduce în coliziune directă cu republicanii. Vestea bună pentru Barack Obama este că, în interiorul Partidului Republican, aripa Tea Party pledează pentru un izolaționism crescut al Americii pe scena internațională și concentrarea, în schimb, pe probleme interne. Dar, cu cât Obama va fi mai precaut pe scena internațională, cu atât mai mult republicanii vor fi tentați să preia inițiativa în materie de politică externă spre a nu-i lăsa moștenire lui, se pare Jeb Bush, o sumedenie de dosare internaționale nesoluționate.