Premierul Dmitri Medvedev: Rusia nu vrea să reinstaureze Uniunea Sovietică

Premierul Dmitri Medvedev: Rusia nu vrea să reinstaureze Uniunea Sovietică

Liderul guvernului de la Moscova a declarat, într-un interviu acordat postului CNBC, că țara sa nu dorește reinstaurarea Uniunii Sovietice și că acest "mit" a fost folosit de unele țări ca o modalitate de consolidare a elitelor, potrivit agenției Tass.

"Din păcate, pentru unele ţări, inclusiv cele mici, aceasta este doar o modalitate de consolidare a elitelor. Ne amintim cu toţii cum funcţionează: vin ruşii, aşa că trebuie să ne unim şi, sub această lozincă, se fac alegeri parlamentare... Ei, bine, dacă li se pare util, să-i lăsăm să se distreze. Lumea s-a schimbat de atunci, iar Uniunea Sovietică nu mai există. Avem Federaţia rusă, care are la bază o Constituţie adoptată de poporul nostru. Constituţia proclamă acelaşi set de valori care este acceptat de majoritatea absolută a omenirii, şi anume supremaţia drepturilor omului, democraţia, protecţia proprietăţii private, dezvoltarea axată pe piaţă şi aşa mai departe", a explicat premierul rus.

Întrebat despre o posibilă "resetare" a relaţiilor atât timp cât sancţiunile impuse Moscovei din cauza crizei ucrainene sunt în vigoare, Medvedev a răspuns: "nu, sigur că nu. Este absolut imposibil".

"Nu am îndoieli că vor dispărea după un timp, dar nu putem nega că acestea ne-au afectat relaţiile. E imperativ să lăsăm toate astea în urmă, să revenim la normal, poate să ne întoarcem la punctul zero, şi abia după aceea (putem) să vorbim despre relaţiile viitoare", a subliniat Medvedev, calificând politica sancţiunilor occidentale ca fiind "absolut destructivă sau chiar stupidă".

Ne puteți urmări și pe Google News