Statul Islamic distruge situri UNESCO și vinde ARTEFACTE pentru a-și asigura FINANȚAREA

Statul Islamic distruge situri UNESCO și vinde ARTEFACTE pentru a-și asigura FINANȚAREA

Oficialii UNESCO au avertizat, ieri, la o reuniune ce a avut loc la Paris, că jihadiștii Statului Islamic distrug situri aflate în patrimoniul mondial, și vând, pe piața neagră, artefacte valoroase pentru a-și asigura sursele de finanțare necesare pentru a-și atinge scopul de a înființa un nou stat la granița dintre Siria și Irak, relatează AFP.

Șeful UNESCO, Irina Bokova, a declarat că extremiștii au distrus altare, lăcașe de cult și manuscrise rare din Mosul, Tikrit și alte regiuni din Irak pe care le controlează, de unde au escavat artefacte valoroase pentru a le vinde pe piața internațională.

Potrivit doctrinei radicale a grupării Statul Islamic, care interpretează foarte strict prevederile Coranului, cei care se roagă la morminte comit un păcat capital, fiind acuzați de idolatrie.

"Clădiri vechi, datând tocmai din perioada asiriană, au fost distruse în timpul bombardamentelor. Tăblițe asiriene au fost furate și descoperite ulterior în diferite orașe din Europa. Exist traficanți internaționali care îi informează pe membrii Statului Islamic care sunt obiectele de valoare pe care aceștia le pot vinde", explică la rândul său directorul muzeului din Bagdad, Qais Rashid, adăugând că vânzarea unor asemenea artefacte asigură sursele de finanțare ale grupării teroriste.

Ne puteți urmări și pe Google News