ACTED, ONG-ul pentru care lucra britanicul executat de Statul Islamic, va depune plângere pentru crimă

ACTED, ONG-ul pentru care lucra britanicul executat de Statul Islamic, va depune plângere pentru crimă

După decapitarea ostaticului britanic David Haines, ONG-ul pentru care acesta lucra a anunţat că va depune plângere pentru crimă, răpire şi sechestrare. Britanicul este a treia victimă care este executată în acest fel de către jihadiştii Statului Islamic, după jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff

Frédéric Roussel, cofondatorul şi directorul de dezvoltare al ONG-ului francez ACTED a spus presei că acest gest poate fi considerat unul simbolic, dar că "trebuie a într-o zi să fie judecăţi". Poziţia fermă a ONG-ului este că aceste execuţii, atât ale lucrătorilor umanitari sau ale ziariştilor, trebuie să fie considerate crime împotriva umanităţii, relatează Agerpres.

Într-un comunicat, ACTED s-a declarat "profund şocată şi îngrozită" de execuţia lucrătorului umanitar David Haines. De altfel, organizaţia a avut numeroşi membri răpiţi sau ucişi în fierite zone de intervenţie.

David Haines lucra în domeniul umanitar din anul 1999. În martie 2013, acesta a fost răpit în Siria, în timp ce se afla în prima lui misiune ACTED, fiind responsabil cu logistica la tabăra de refugiaţi Atmeh, o localitate siriană din apropiere de graniţa cu Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârşitul săptămânii, Statul Islamic a făcut publică o înregistrare în care anunţa decapitarea britanicului, ca urmare a implicării Marii Britanii în coaliţia Statelor Unite care luptă împotriva organizaţiei teroriste. Înregistrarea a fost autentificată de Ministerul Afacerilor Externe britanic, iar premierul David Cameron i-a numit pe membrii grupării Statul Islamic "monştri".

Consiliul de Securitate al ONU a catalogat aceasta acţiune ca fiind o "crimă laşă şi plină de ură". Poziţia celor 15 state membre este aceea că Statul Islamic trebuie învins, iar aceste acte de barbarie nu fac altceva decât să întărească poziţia lor.

"Această crimă reprezintă o tragică aducere aminte a pericolelor tot mai mari pe care trebuie să le înfrunte zilnic în Siria lucrătorii umanitari", a subliniat Consiliul, care a făcut apel la "eliberarea imediată şi fără condiţii a tuturor celor care sunt ţinuţi ostatici" de SI, al-Nosra şi de toate grupurile având legătură cu Al-Qaida, mai scrie Agerpres.

CITIŢI ŞI: A treia decapitare revendicată de Statul Islamic. Premierul Cameron: "Nu sunt musulmani, sunt MONŞTRI. Îi vom vâna" | VIDEO