UCRAINA. Poroşenko speră să obţină un statut special la NATO pentru ţara sa în timpul vizitei în SUA. Astăzi intră în vigoare sancţiunile împotriva Rusiei
- Ioana Tomescu
- 12 septembrie 2014, 11:58
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, va efectua o vizită în SUA, săptămâna viitoare, în cadrul căreia speră că va obţine pentru ţara sa "un statul special" la NATO. Marţi, parlamentul din Ucraina, va ratifica Acordul de Asociere cu UE. În aceeaşi zi în care Poroşenko a făcut aceste anunţuri, sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei au intrat în vigoare.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, Poroşenko a declarat că ratificarea Acordului politic şi comercial de asociere cu UE, semnat în iunie la Bruxelles, va fi "un moment istoric" pentru Ucraina. De asemenea, preşedintele ucrainean a dat asigurări că regiunea Crimeii, anexată Rusiei în luna martie, va reveni Ucrainei, "nu neapărat prin mijloace militare", relatează Mediafax.
"Poporul ucrainean a înfruntat unul dintre testele cele mai dificile pentru dreptul de a fi european", a mai declarat Poroşenko, făcând referire la cele cinci luni de conflict între forţele armate ucrainene şi separatiştii proruşi. "Sunt absolut sigur că ţara va fi mai democratică şi va avea mai multe libertăţi", a acontinuat acesta.
Majoritatea europenilor, de acord cu aderarea Ucrainei la UE
Potrivit unui sondaj Transatlantic Trends 2014, realizat de think-tank-ul american German Marshall Fund şi fundaţia italiană privată Compagnia di San Paolo, majoritatea europenilor consideră că Ucraina ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană, însăsunt divizaţi în privinţa apartenenţei acestei ţări la NATO, relatează Agerpres.
Sondajul a fost realizat în SUA, Turcia, Rusia şi zece ţări din UE (Marea Britanie, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia). 52% dintre europeni cred că Ucraina ar trebui să fie menmbră a Uniunii Europene, în timp ce 43% se opun acestei idei. Cât despre ideea aderării Ucrainei la NATO, ea este susţinută de 68% dintre americani şi 46% dintre europeni, în timp ce 47% dintre europeni sunt contra.
Sancţiunile contra Rusiei, în vigoare de astăzi
Noile sancţiuni europene impuse Moscovei cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse au intrat în vigoare vineri dimineaţa, odată cu publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), relatează AFP, potriivt Mediafax.
Vizate de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană sunt companiile petroliere (Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a gazprom - Gazprom Neft), trei companii din sectorul Apărării (OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod), nouă întreprinderi care produc bunuri cu dublă întrebuinţare. De asemenea, 24 de ruşi şi ucraineni sunt vizaţi de blocarea averilor şi interdicţia de a călători în UE, printre aceştia fiind şi Serghei Şoigu, prezentat ca un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele rus Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov şi Igor Lebedev.