Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson: "Ne așteptăm ca viitorul președinte să fie un prieten al SUA"
- Ana-Maria Adamoae
- 2 septembrie 2014, 20:51
Diplomatul american, recent sosit la București, a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului Gândul despre lupta împotriva corupției, despre libertatea presei și viitorul președinte al României, despre care a precizat că speră să fie un "prieten al SUA".
Referitor la ordonanța de urgență, publicată astăzi în Monitorul Oficial, privind migrația primarilor de la un partid la altul, Dean Thompson a subliniat faptul că procedura de aplicare reprezintă principala problemă.
"Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule şi a eforturilor sale de a face – îmi imaginez – ceea ce acesta crede că trebuie făcut. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la procedură. Ne-am dori să vedem o procedură mai transparentă când vine vorba despre astfel de lucruri (...) Nu cred că este cazul să încep să comentez dacă ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, aş reitera că ce încercăm să facem cu România acum este să creăm situaţia în care toate procedurile din sistem sunt transparente, deschise şi pot fi înţelese de toată lumea", a declarat diplomatul american în interviul acordat gândul.info.
Întrebat cum comentează arestărea, în ultimii doi ani, a unor personaje importante, care erau emblematice pentru corupția din România, Dean Thompson a apreciat că fiecare țară se va lupta în continuare cu corupția, aceasta fiind în natura umană.
"Cred că, pentru România, succesul ar însemna să se ajungă la o recunoaştere largă şi consistentă cu privire la faptul că România va avea un sistem judiciar puternic şi independent, în care nimeni nu e mai presus de lege şi în care fiecare entitate - că e cetăţean român sau străin, un investitor străin, oricine – care are vreo probleme simte că poate fi tratată corect şi împarţial, în cadrul acestui sistem (...) Ce aş spune este că noi susţinem o presă liberă şi imparţială. Credem că ar trebui depuse toate eforturile pentru a proteja media de influenţe externe, de orice natură. În Statele Unite, avem mass-media cu idei diferite despre cum ar trebui să relateze, dar cred că cel mai important este să ne uităm dacă presa poate activa liber, fără imixtiuni", a detaliat oficialul american.
Referitor la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă, însărcinatul cu afaceri al SUA în România a subliniat că țara sa se așteaptă ca relațiile "robuste și strategice să continue".
"După cum Duane, predecesorul meu, spunea înainte să plece: ne aşteptăm ca viitorul preşedinte al României, indiferent cine va fi, să fie un prieten al Statelor Unite şi un susţinător al dialogului şi parteneriatului nostru strategic. Aşteptăm să lucrăm cu oricine decide poporul român să pună în această funcţie", a mai declarat Dean Thompson în interviul acordat gândul.info.